Kolinda, gledaj i uči: Ovako se ide u službeni posjet SAD-u

Foto: FaH/HRT

BRITANSKI ministar vanjskih poslova ide u posjet tranzicijskom timu Donalda Trumpa, i on će proći iza ograde. Za razliku od Kolindinog proputovanja SAD-om, ovaj posjet je službeno najavljen od strane britanske vlade kako to i treba biti. Theresa May je također najavila posjet nakon Trumpovog preuzimanja dužnosti 20. siječnja.
 

>> Kolinda se opet javila iz Amerike, ovaj put se nasred ulice ulizivala Trumpu

>> PRED OGRADOM KAO TURISTICA Kolinda se žešće osramotila u Dnevniku

>> ČITATELJI BIRAJU Koja je najgluplja Kolindina izjava iz SAD-a?

>> Kolinda se ne prestaje sramotiti: Naknadno promijenila datum povratka iz SAD-a


Kako se to zapravo radi

Britanska vlada je ovako najavila posjet Borisa Johnsona:

“Nakon uspješnog sastanka premijerkinog šefa osoblja i tranzicijskog tima izabranog predsjednika Donalda Trumpa, Boris Johnson ide na kratku posjetu u SAD-u kako bi se sastao s bliskim savjetnicima izabranog predsjednika i kongresnicima. Tema razgovora će biti odnosi SAD-a i Velike Britanije i ostala pitanja iz vanjske politike."

Plan puta i posjete Borisa Johnsona je jasno izložen od strane britanske vlade. Unaprijed se zna s kim će se sastati na svom putu, te se odmah nakon sastanka izvještava o istom.

Tako se zna da se sastao s Jaredom Kushnerom, Trumpovim zetom, kao i sa savjetnikom za strategiju Steveom Bannonom. Sljedećeg dana se Johnson sastaje s kongresnicima, uključujući predsjednika parlamenta Paula Ryana, te s predsjednikom odbora za vanjske odnose Bobom Corkerom. Na kraju će se sastati sa Mitchom McConellom vođom Senata.

Dakle, britanski i američki šefovi osoblja su se najprije sastali i razgovarali o određenim temama. Kada su zaključili da razgovoru idu u dobrom smjeru i da je pogodno vrijeme za drugi sastanak, na sastanak dolazi ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

On u SAD-u razgovara o temama koje se tiču njegovog resora, s članovima prijelaznog tima, savjetnicima i kongresnicima. Tek nakon njega u službeni posjet će ići Theresa May, gdje će se sastati s Donaldom Trumpom.

Pozicije osoba koje se sastaju su jednake ili izjednačene, sastaju se šefovi osoblja, ministar sa drugim savjetnicima i kongresnicima, a potom će se sastati i šefovi države.

Tajnovita Kolinda

Za razliku od ministra vanjskih poslova britanske vlade čiji je posjet unaprijed najavljen i o kom se uredno izvještava, naša predsjednica tajnovito odlazi u SAD na posjet za koji ni nakon tjedan dana još uvijek ne znamo je li službeni ili privatni.

Ne znaju još uvijek ni u HDZ-u jer se valjda ne mogu dogovoriti, Miro Kovač govori o privatnom, a predsjednica o službenom posjetu.

Čudna je i tajnovitost predsjednice oko imena osoba s kojima se navodno sastala, a naročito uz "ekskluzivni" komentar za HRT ispred ograde Bijele kuće, prema kojem kako "neki od njih ne žele biti javno imenovani u medijima". Dodala je i kako se sastala s puno ljudi od kojih su neki te sastanke objavili na svom Twitter i Facebook profilu.

Boris Johnson nema problema s tim, možda jer se ne sastaje s tajnovitim ljudima nego stvarnim članovima tranzicijskog tima. Oni nisu imali problema s objavljivanjem svog imena.

Predsjednica Kitarović se sastala sa senatorom Marcom Rubiom i Damonom M. Wilsonom iz Atlantskog vijeća, o čemu nije sama izvijestila hrvasku javnost. Navodno je na tim sastancima razgovarala o boljem pozicioniranju Hrvatske u NATO-u, štogod da to značilo.

Zašto se predsjednica sastaje s ljudima koji po protokolu nisu u njenom rangu, ne znamo. Zašto predsjednica potajno odlazi u posjet za koji se HDZ ni danas ne može dogovoriti je li bio službeni ili neslužbeni? Ni to ne znamo. Zašto se daju intervjui ispred ograde Bijele Kuće, onako, po turistički? Ne znamo ni to.

Kada bismo imali predsjednicu koja smatra da zaslužujemo biti obaviješteni o postupcima naših predstavnika, možda bi situacija bila drugačija. Do tad ostaju samo nagađanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.