Boras za prodekana za nastavu na Filozofskom postavio člana Opus Deia

Screenshot: Vimeo/Hrvatska katolička televizija

VLATKO Previšić, sada već bivši dekan Filozofskog fakulteta, dugo je držao glavu na površini. No, nakon višemjesečne drame, koja je kulminirala događajima posljednjih dana, on je naposljetku smijenjen. Vršitelj dužnosti dekana postao je dosadašnji prodekan, povjesničar Željko Holjevac.

Holjevac je, pak, profesore i studente obavijestio o smjenama na Filozofskom.

Poštovane profesorice i profesori, Drage i cijenjene studentice i studenti, Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 3. listopada 2016. potvrđena je Odluka rektora prof. dr. sc. Damira Borasa o suspenziji prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana.

Prestankom mandata dekana prestao je i mandat svim dosadašnjim prodekanima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odlukom Senata imenovan za obnašatelja dužnosti dekana do izbora novog dekana.

Za obnašatelje dužnosti prodekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, do izbora novog dekana, Odlukom Senata imenovane su sljedeće osobe: -izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, o.d. prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje; -doc. dr. sc. Domagoj Tončinić, o.d. prodekana za poslovanje; -doc. dr. sc. Tin Turković, o.d. prodekana za znanost i međunarodnu suradnju; -doc. dr. Marko Alerić, o.d. prodekana za nastavu i studente; -doc. dr. sc. Ivan Markić, o.d. prodekana za organizaciju i razvoj.

Pozivam sve profesorice i profesore, studentice i studente na konstruktivan, akademski i demokratski dijalog unutar zakonskih i statutarnih okvira kako bi Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedničkim naporom svih što prije izašao iz trenutne situacije, nastavio sa znanstvenim i nastavnim radom i okrenuo se budućnosti na dobrobit svih svojih studenata i zaposlenika", napisao je Holjevac u obavijesti.

Zanimljivo, novi prodekan za nastavu i studente postao je Marko Alerić, profesor na odsjeku za kroatistiku i član katoličke organizacije Opus Dei. Alerić je zajedno sa suprugom u ovoj organizaciji prisutan već godinama.

"Marko i ja smo već lijepo vrijeme prisutni i u zajednici 'Opus Dei'. K njima odlazimo na mjesečne duhovne obnove, na svakogodišnje duhovne vježbe, krugove. U toj zajednici dobivamo iznimnu teološku naobrazbu, a insistira se i na stalnom duhovnom rastu i na tome da se naša osobna vjera mora vidjeti u našim konkretnim životima, da svoju osobnu vjeru moramo vidljivo svjedočiti svijetu u kojem živimo. S jedne tako strane u svojoj duhovnosti nosim 'Opus Dei' koji mi je stalni teološko-duhovni put u vjeri, s druge je strane u meni konkretno služenje uz sestre Majke Terezije", ispričala je njegova supruga Tamara Gazdić- Alerić, inače profesorica na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će studenti reagirati na informaciju da je novi prodekan za nastavu izrazito blizak Crkvi, a sve u svjetlu događanja posljednjih mjeseci. Podsjetimo, studenti Filozofskog fakulteta već mjesecima negoduju zbog najave o potpisivanju ugovora o suradnji između Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Studenti mjesecima upozoravaju da je riječ o štetnom ugovoru kojim su studenti KBF-a u izrazitoj prednosti. Postavio se i problem "klerikalizacije obrazovanja". Naime, prema fuziji KBF-a i FF-a vjeroučitelji bi mogli predavati povijest. To konkretno znači da bi dijete koje ne želi na vjeronauk ipak imalo vjeroučitelja kao profesora, i to - povijesti. Isto tako, studenti KBF-a ravnaju se po kanonskom pravu, a pojedini studiji FF-a kose se upravo s kanonskim pravom.

Upravo u tom smislu bit će zanimljivo vidjeti kako će studenti i profesori koji se protive ugovoru ova dva fakulteta reagirati na imenovanje Alerića, te kako će se, na kraju krajeva, on sam postaviti prema ovoj problematici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.