Boras dao otkaz uredniku koji je htio postupiti po zakonu

Foto/screenshot: Pixsell/Boris Scitar/Universitas

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras prije dva dana dao je otkaz Ivici Profaci, jednom od urednika Universitasa, zato što je inzistirao na tome da se, u skladu sa zakonom, u njemu objavi demanti Filozofskog fakulteta.

Ekspresni otkaz uredniku

Otpušteni urednik Ivica Profaca potvrdio je za Index da ga je Boras smijenio.

"Da, tijekom rada na novom broju Universitasa, sa zagrebačkog sveučilišta tražili su da ne objavim odgovor s obrazloženjem da tekst demantija veličinom, odnosno brojem riječi, značajno prelazi tekst na koji su reagirali, na što nisam želio pristati i tražio sam objavu sukladno Zakonu o medijima, na istom prostoru“, rekao je.

"Zbog toga mi je rektor Damir Boras 'uskratio suglasnost' da i dalje budem glavni urednik. Premda je dio broja koji je u ponedjeljak trebao izaći bio pripremljen, traženo je da se posao prekine, a da će ga - uz odgodu izlaska - dovršiti novi glavni urednik čim bude imenovan. S obzirom da više ni u kakvom svojstvu nisam angažiran u Universitasu, ne znam ni kako će izgledati novi broj, ni tko će ga dovršiti, pa - što je važno istaknuti - ne znam ni hoće li demanti Filozofskog ipak biti objavljen kad 111. broj napokon izađe“, objasnio je Profaca.

Tekst koji je Filozofski fakultet demantirao, bio je objavljen preko cijele dvije stranice Universitasa (screenshot dolje) pa je, prema tumačenju Proface, na istom prostoru bilo moguće smjestiti i poslani demanti iako je bio nešto duži.

Osim toga, uredništvo Universitasa, ako je imalo problema s dužinom demantija, moglo je o tome obavijestiti njegove autore, međutim, prema informacijama koje smo dobili od odvjetnika Filozofskog fakulteta, ono to do danas nije učinilo. Konačno, Boras ni Indexu danas nije odgovorio na pitanje zašto je dao otkaz Profaci te hoće li konačno objaviti demanti.

Rat s etičkim povjerenstvima

Kako bi bilo jasno na što je u Universitasu i zašto upućen demanti, ponovimo ukratko kronologiju priče.

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta objavilo je krajem prošle godine mišljenje prema kojem su se stekli opravdani uvjeti za osnivanje Stručnog povjerenstva koje bi razmotrilo i utvrdilo postoje li valjani razlozi za oduzimanje zvanja prorektoru prof. dr. sc. Anti Čoviću. Naime, još 2011. četvorica hrvatskih znanstvenika poslali su prijave na adrese više etičkih povjerenstava zbog kršenja više etičkih načela kojima mu je omogućeno napredovanje u zvanju protivno zakonu. 

Čović, koji je vrlo blizak Borasu, na to se mišljenje žalio Ustavnom sudu, koji ga je potom vratio na doradu Etičkom povjerenstvu FF-a.

Nakon odluke Ustavnog suda, u Universitasu je objavljen tekst pod naslovom ''MOBBING NA FILOZOFSKOM FAKULTETU: Kronika jednog slučaja''. U njemu su profesori Filozofskog fakulteta, na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić, optuženi da "ulažu značajnu energiju u obračun s neistomišljenicima – uglednim profesorima vlastite institucije". Također su navedeni slučajevi tzv. orkestriranih napada iz medija, a Čović se branio tvrdnjom da se novi etički procesi protiv njega ne mogu voditi jer je on već jednom proveden pred ad hoc Etičkim povjerenstvom Sveučilišta 2012. Autor teksta, a prema potpisu to je redakcija, priznaje da je u mišljenju ad hoc Etičkog povjerenstva još tada ostavljeno otvoreno pitanje "višestrukog objavljivanja rezultata znanstvenog istraživanja", no tvrdi da to nikako nije objavljeno u smislu podloge za pokretanje nekih novih etičkih procesa.

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta, nakon odluke Ustavnog suda kojom mu je predmet vraćen na doradu, postupilo je u skladu s mišljenjem ad hoc povjerenstva Sveučilišta u kojem su bile iznesene dvije stvari:

1. Da etičnost postupaka ne mogu procjenjivati suci jer to ovisi o struci i da bi to trebalo učiniti Etičko povjerenstvo sastavnice, u ovom slučaju FF-a;

2. Da za izbore u zvanja i njihovu regularnost nije nadležno Etičko povjerenstvo – ni sadašnje, ni ad hoc - nego stručno povjerenstvo.

U skladu s tim Vijeće FF-a imenovalo je stručno povjerenstvo na temelju pritužbe četiri znanstvenika, mišljenja ad hoc povjerenstva Sveučilišta i zahtjeva članova Vijeća.

Povjerenstvo je podnijelo izvještaj Vijeću FF-a, a ono je konačno glasalo o izvještaju.

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta s 47 glasova za, 22 protiv i 13 suzdržanih prihvatilo je izvještaj Stručnog povjerenstva prema kojem su ispunjeni zakonski uvjeti za oduzimanje zvanja redovitom profesoru dr. sc. Anti Čoviću.

Ovaj Izvještaj trebao bi još potvrditi Matični odbor, međutim, pitanje je hoće li se to dogoditi s obzirom na to da su neki njegovi članovi u sukobu interesa, o čemu smo već pisali na Indexu.

Demanti nikako da prođe

Odvjetnici Filozofskog fakulteta u međuvremenu su u prosincu Universitasu uputili demanti na tekst o mobbingu kojim se branio Čović, a napadala dekanica Vlahović Štetić. No taj demanti do danas nije objavljen, a broj u kojem je jučer trebao izaći privremeno je stopiran.

Inače, Universitas je podlistak koji izlazi uz Jutarnji list, a financiraju ga Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu s oko dva milijuna kuna iz obrazovnog sustava. Od svojeg pokretanja do danas redovno je služio kao platforma za PR sveučilišta, a nerijetko i za obračun čelnih ljudi akademske zajednice s kritičarima i kritikama iz akademskih i novinarskih redova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.