Bombaš s Times Squarea vjerojatno je imao pomoć



PAKISTANSKI sigurnosni dužnosnici rekli su danas kako je malo vjerojatno da je Faisal Shahzad, muškarac koji je prije četiri dana pokušao detonirati autobombu na Times Squareu u New Yorku, djelovao sam, nego da je vrlo vjerojatno da je imao pomoć pakistanskih talibana ili kašmirskih islamista.

I pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik ustvrdio je da je malo vjerojatno da je Shahzad sam smislio i proveo napad. Talibani, za koje se tvrdilo da su pružili trening neuspješnom bombašu, zanijekali su bilo kakvu vezu s njim, ali su u nedjelju pokušali preuzeti odgovornost za napad.

Povezan s najmanje dvije grupe?

Pakistanski obavještajci pak tvrde da je Shahzad imao bliske veze s grupom imena Jaish-e-Mohammad, koja se u Kašmiru bori s indijskom vojskom i koja je povezana s al-Qaidom i pakistanskim talibanskim pokretom. Svoje sumnje temelje na razgovorima s ljudima koje su priveli od nedjelje na ovamo i koji su svi bliski s Jaishom.

Jedan od njih je i Mohammad Rehan, Shahzadov prijatelj uhićen u utorak u Karachiju. On je uhićen u džamiji poznatoj kao jedno od utočišta pripadnika Jaisha te kao jedan od njihovih glavnih izvora za regrutiranje. Američki obavještajci slažu se s ovom procjenom, ali kažu i da ne isključuju druge grupe.

Ne zna se gdje su roditelji

Ako se potvrdi da su pakistanski talibani posredno ili neposredno imali veze s neuspjelim bombaškim napadom, to bi bio prvi napad te grupe na američkom tlu. Amerikanci su službeno zatražili pomoć Pakistana, a Pakistan je spreman pomoći na svaki način.

Amerikanci također traže razgovor sa Shahzadovim roditeljima, ali pakistanski sigurnosni službenici još ih uvijek nisu mogli naći. Shahzadov otac je umirovljeni vicemaršal u pakistanskom ratnom zrakoplovstvu.

Shahzad je prije godinu dana dobio američko državljanstvo, a napad je očigledno pomno planirao, čak izvevši i jednu pokusnu vožnju. Na kraju je stvar spasila puka sreća, jer je bomba u automobilu zatajila.

Terorist je odbio brzo pojavljivanje pred sudom, a navodno se odrekao i drugih ustavom zajamčenih prava. Ukoliko ga osude, prijeti mu doživotna zatvorska kazna, osim ako ne bude postigao nagodbu preko odavanja informacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.