Bolsonaro ide na operaciju, ali će ići pred UN makar i "u invalidskim kolicima"

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Brazila Jair Bolsonaro kojeg ovih dana čeka još jedna operacija, rekao je da je čvrsto odlučio izaći pred Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku kako bi branio brazilsko stajalište o Amazoniji, "makar bio (...) u invalidskim kolicima".

"Izaći ću pred UN makar bio u invalidskim kolicima ili na nosilima, jer želim govoriti o Amazoniji", rekao je Bolsonaro pred novinarima.

Običaj je da Brazil drži prvi govor na Općoj skupštini koja se ove godine treba održati 24. rujna.

Bolsonaro će u toj prigodi svesrdno braniti brazilski suverenitet nad 60 posto Amazonije na svom teritoriju.

Premda je vojska prije tjedan dana poslana na teren, požari se i dalje šire i od subote navečer do nedjelje navečer zabilježeno je više od tisuću novih požara.

U nedjelju ide na operaciju

Jair Bolsonaro treba u nedjelju četvrti put biti operiran pošto je prije godinu dana, 6. rujna 2018., na njega pokušan atentat hladnim oružjem u kojemu je zamalo izgubio život tijekom predizborne utrke. 

Treba operirati "ventralnu kilu" u trbuhu nastalu na mjestu ranijeg operativnog reza, rekli su liječnici bolnice u Sao Paulu.

Požari koji haraju mnogim dijelovima Amazonije izložili su Brazil jakom međunarodnom pritisku i potaknuli diplomatsku krizu s Francuskom, čiji je predsjednik Emmanuel Macron rekao da je pitanje suvereniteta nad najvećom prašumom svijeta otvoreno jer je važno za klimu čitavog planeta.

Državni zavod za svemirsko istraživanje (INPE) zabilježio je u 24 sata, od subote navečer do nedjelje navečer, oko 1.390 novih požara diljem Brazila, među njima više od polovice u Amazoniji.

Ministar obrane Fernando Azevedo de Silva rekao je da su u ponedjeljak stigla dva zrakoplova za gašenje požara koje je poslao Čile.

Brazilski predsjednik je zbog zdravstvenih razloga otkazao sudjelovanje na regionalnom summitu o Amazoniji koji se u petak treba održati u Leticiji, u Kolumbiji, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

"Predsjednik u petak mora početi pripremu" za operaciju trbuha planiranu u nedjelju, zbog čega je njegovo putovanje "praktično nemoguće", rekao je Bolsonarov glasnogovornik Oravio Rego Barros. Brazil će poslati svog predstavnika ili će zatražiti odgodu susreta, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.