Jedan od najvećih uspjeha na najprestižnijem natjecanju: Mladi kemičari s Olimpijade donijeli čak tri medalje

Foto: Index

NA UPRAVO završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, hrvatski srednjoškolci osvojili su čak tri medalje – jednu srebrnu i dvije brončane. Uz medalje osvojili su i jednu posebnu pohvalu.

Time su ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17-godišnjoj tradiciji našeg sudjelovanja na tom najprestižnijem, ali i najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.

Prof. dr. sc. Branka Zorc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je kao mentorica pripremala i pratila naše učenike, za Index je rekla da su svi presretni, da je bilo zabavno, ali i teško.

'Bilo je jako zahtjevno. Razina zadataka na Olimpijadama zapravo je fakultetska, a ne srednjoškolska. Pet sati piše se teorijski test, a posebno, drugi dan, pet sati radi se eksperimentalni dio. Nikako se ne stigne sve napraviti', rekla je pa pojasnila:

'Pripremali su anorgansku, organsku i analitičku kemiju, pa čak i dio biokemije. Pomagali su im nastavnici s fakulteta i bivši sudionici Olimpijada koji su do danas uglavnom svi već doktori. Naime, svi naši bivši olimpijci završili su na doktoratima; svi do jednog, najčešće negdje u inozemstvu. Mi stoga kažemo da onaj tko jednom postane olimpijac, uvijek ostaje olimpijac. Jedan bivši sudionik nam je ove godine čak i financijski pomogao.'

Bolji od Francuza, Belgijanaca, Švicaraca...

Mladim hrvatskim kemičarima ovo nije prvi takav uspjeh. Do sada su osvojili više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika koliko ih ide na olimpijade dva ili tri donesu medalje. Time smo po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima, ali smo daleko ispred Makedonaca i Crnogoraca, od kojih potonji do sada nisu osvajali medalje. Štoviše, bolji smo od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Inače olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija i sl., a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.

Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika: Ilija Srpak iz 2. razreda I. gimnazije Varaždin, i troje maturanata, Viktor Škorjanc iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Zvonimir Mlinarić iz VII. gimnazije Zagreb, te Mia Bušljeta iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku.

Srebrnu medalju osvojio je Ilija, kojemu je ovo drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskim olimpijadama. Brončane su osvojili Viktor i Zvonimir, a Mia je za svoj uspjeh nagrađena pohvalnicom.

Ilija, koji je na prošloj olimpijadi osvojio broncu, kaže da se u narednim godinama sprema za lov na zlato.

'Kemijska olimpijada je najjače natjecanje na svijetu, a u njoj sudjeluje oko 75 država sa po četiri predstavnika. Mada je relativno malena zemlja, Hrvatska je po tome u gornjoj polovici', rekao je Ilija koji nam se javio iz zračne luke Pleso, neposredno nakon slijetanja.

Posebno će pamtiti, kaže, razgledavanje Gruzije, druženje s drugim mladima iz drugih zemalja i, naravno, svoj rezultat. Slaže se sa svojom mentoricom da su zadaci bili vrlo teški.

'Primjerice, ja sam uspio riješiti samo 70 posto. Drugi uglavnom još manje', objasnio je.

Mii je brončana nagrada pobjegla za manje od jedan posto.

'Trebalo je prikupiti 100 bodova, a meni je za broncu nedostajalo 0,8. Žao mi je zbog toga, no bilo je to ipak predivno iskustvo koje ne bih mijenjala ni za što', rekla je naša najbolja kemičarka koja će studirati kemiju na PMF-u.  

Učenike su na putu pratili mentori prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš s PMF-a u Zagrebu koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. U njihovoj pripremi sudjelovao je i dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.