Bojan Gudurić: Nisam kriv ni po jednoj točki optužnice

PETOOPTUŽENI u procesu protiv atentatora na Ivu Pukanića, Bojan Gudurić, danas se na Županijskom sudu u Zagrebu očitovao o krivnji, nakon što je prošao rok od 12 dana da pronađe odvjetnika i pripremi se.

Nakon predstavljanja u sudnici tijekom kojega je rekao da nema nikakav nadimak, ali da ga zovu svakako, ustvrdio je i da nema imovine. Gudurić će zadržati odvjetnika po službenoj dužnosti, a obranu će, kazao je, iznijeti na kraju postupka. Budući da je postupak zbog izručenja Gudurića formalno počeo ispočetka, optuženicima je ponovno pročitana optužnica.

"Ne smatram se krivim ni po jednoj točki optužnice", izjavio je Gudurić nakon čitanja optužnice.

Robert Matanić ostaje pri svom iskazu od 3. veljače i zasad ne želi odgovarati na pitanja iako ga je sutkinja upozorila da je njegov iskaz kontradiktoran. Obrana se složila da nije potrebno ponovno čitanje Matanićeva iskaza.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić predložio je čitanje iskaza svih svjedoka, no obrana se usprotivila čitanju iskaza Ratka Kneževića jer smatraju da nije iznio nikakva neposredna saznanja vezana za slučaj. "Ništa relevantno taj čovjek nije kazao", ustvrdio je branitelj Slobodana Đurovića.

Šašić je tražio i da se od nizozemskih pravnih tijela pribave dokazi tajnih akcija prilikom kojih su praćeni Sreten Jocić, Srđan Miranović i Slobodan Đurović, no obrana tvrdi da ti dokazi nisu relevantni za proces. "Radi se o tajnim mjerama koje su se koristile u drugoj državi i nisu rezultirale nikakvim postupkom", mišljenje je obrane.

I dok su i obrana i tužiteljstvo dokazne prijedloge uglavnom ponavljali, spomenut je jedan novi dokazni prijedlog  vezan uz iPhone Ive Pukanića. Slobodan Šašić čudio se odakle obrani uopće podaci o sadržaju s iPhonea. "Nejasno je na temelju čega i kako je obrana došla do te dokumentacije s obzirom da je odlukom istražnog suca taj dio spisa izuzet", kazao je Šašić.

Sudsko vijeće je odlučilo da će iskaz Ratka Kneževića biti pročitan na glavnoj raspravi kao i iskazi drugih svjedoka. Rasprava se nastavlja 17. ožujka.



Po optužnici protiv osumnjičenih za Pukanićevo ubojstvo, Gudurić je sudjelovao u pripremi ubojstva, a imao je i zadatak "osigurača", odnosno trebao je snajperskom puškom ubiti Pukanića ukoliko zakaže bomba koju su postavili pored njegovog automobila. Više od godinu dana Gudurić je bio jedan od najtraženijih ljudi u državi, jer je odmah nakon ubojstva pobjegao iz Hrvatske.

Bijeg je završio 1. veljače 2010. godine, kad se Gudurić u pratnji odvjetnika predao u Banjoj Luci. Sumnja se da je zajedno sa Željkom Milovanovićem opljačkao prodavaonicu u središtu Zagreba, ali zasad nitko nije formalno optužen u tom slučaju.

Gudurić je 3. ožujka izveden pred sutkinju Ivanu Kršul, koja mu je rekla da "ne oteže sa slučajem", jer je dobio odvjetnika po službenoj dužnosti. Gudurić je rekao kako namjerava punomoć dostaviti odvjetniku po svom izboru i zatražio je dozvoljenih 12 dana za pripremu obrane. Prilikom izručivanja tvrdio je da ga je strah, jer bi mogao biti likvidiran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.