Bloomberg o Agrokoru: Propast diva tjera balkanske poduzetnike na promjenu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Screenshot: Bloomberg

HRVATSKI maloprodajni prehrambeni lanac Agrokor ove se godine suočava s najtežom krizom od svog osnutka, koja je zamalo dokrajčila posrnulo hrvatsko gospodarstvo i dovela do promjene vlasti u državi. Slučaj Agrokor bio je lekcija ostalim poduzetnicima na Balkanu i potaknuo ih je da promijene poslovne strategije, piše Bloomberg.

Krivac za krah - pogrešna poslovna politika Agrokora

Kriza s kojom se posljednje dvije godine suočavao Agrokor golem je udarac i za sva ostala poduzeća u susjedstvu. Najveći konglomerat u regiji, koji zapošljava oko 60.000 ljudi u Hrvatskoj i susjednim zemljama, upao je u dugove gotovo dva puta veće od svoje stvarne vrijednosti. Hrvatska vlada izglasala je poseban zakon usmjeren na njegovo restrukturiranje, koje je uspješno i provedeno te je kompanija najvećim dijelom pala u ruke ulagača. Vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, trenutno je na saslušanju te bi uskoro mogao očekivati i konačnu presudu.

Slučaj Agrokora potaknuo je ostale poduzetnike u regiji na promjenu poslovne filozofije i na drugačije načine povlačenja poslovnih poteza. Emil Tedeschi, izvršni direktor Atlantic Grupe d.d., hrvatskog dioničarskog društva čija vrijednost dionica na tržištu iznosi oko 550 milijuna dolara, u telefonskom je razgovoru istaknuo da je slučaj Agrokora odličan pokazatelj toga koliko je opasno koristiti neadekvatne izvore financiranja, izgubiti fokus i imati previše loptica u zraku. Agrokorov način poslovanja u kojem postaje vlasnik svega i svačega, od klinika do kina, vodeći balkanski poslovnjaci smatraju zastarjelom strategijom koja više naprosto nije održiva.

Hrvoje Stojić, glavni ekonomski analitičar u hrvatskoj podružnici Addiko Banke, smatra da je ključ uspjeha u poslovanju fokusiranje na jednostavnije metode. On vjeruje da se konkurentnost najlakše postiže jednostavnošću, rastom produktivnosti i izvrsnošću u poslovanju.

Glavni faktori uspjeha - uspješna proizvodnja i pravovremeno ulaganje

Slično razmišljaju i direktori ostalih velikih kompanija na Balkanu. Živorad Vasić, potpredsjednik Delta Holdinga, najstarijeg dioničkog društva u Srbiji, ključem uspjeha smatra dobru proizvodnju i pravovremeno ulaganje. Delta se, osim poljoprivrede, koja čini trećinu njenih poslovnih aktivnosti, usmjerila i na izgradnju hotela. Kompanija je vlasnik hotela s pet zvjezdica Intercontinental u Ljubljani te hotela s četiri zvjezdice Crowne Plaza u Beogradu.

Prevelike ambicije Ivice Todorića na kraju su dovele Agrokor do 7 milijardi dolara duga, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti samog koncerna. Nakon uspješno provedenog restrukturiranja, kompaniju očekuje novo vodstvo s novom strategijom poslovanja.

Todorićevi poslovni kolege s Balkana uglavnom se slažu da su njegova pogrešna poslovna politika i preveliko zaduživanje kod banaka glavni krivci za situaciju u Agrokoru. Takva vrsta poslovanja nije održiva u modernom svijetu, zaključuje se u članku u Bloombergu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.