Bivši slovenski premijer Janez Janša osumnjičen za objavljivanje tajnih podataka

BIVŠI slovenski premijer i predsjednik stranke SDS Janez Janša mora se 2. srpnja pojaviti u policiji u Ljubljani zbog optužbe da je počinio kazneno djelo objave tajnih podataka.

U nastavku poziva koji je od plavaca stigao na Janšinu adresu upozorava ga se da će, ukoliko se ne pojavi u postaji, biti nasilno doveden u nju. Potvrde zašto je točno Janša optužen još nema, a slovenski mediji objavili su kako je razlog zbog kojeg će Janša na ispitivanje, najvjerojatnije, citiranje izjave predsjednice slovenske stranke LDS Katarine Kresal.

Janša citirao izjavu predsjednice LDS-a koju je rekla na tajnom sastanku

Janša je 25. veljače u emisiji "Odmevi" citirao rečenicu čelnice LDS-a koju je ova izjavila na sastanku vođa parlamentarnih stranaka u ljeto 2007. godine o rješavanju graničnog spora s Hrvatskom. Taj je sastanak bio "iza zatvorenih vrata" pa se može smatrati kako je Janša prekršio zakon i objavio tajnu. No, Janša se brani kako nije otkrio tajnu nego je samo pokazao kako Kresal loše poznaje tematiku o kojoj je govorila.

Bivši slovenski premijer ovu novu aferu pokušava iskoristiti u svoju korist te je ovaj "progon" usporedio sa svojim zatvaranje od prije 21 godinu zbog objavljivanja tajnih podataka bivše JNA. SDS-ovci napadaju i Vladu Boruta Pahora zbog toga što su prije tjedan dana angažirali bivšeg agenta Udbe Dragu Isajlovića te u ovom pozivu vide "prste" bivše zloglasne jugoslavenske službe. Priča postaje još zanimljivija kada se zna da je Isajlović vodio istragu protiv Janše 1988. godine te je tada sudjelovao i u njegovom uhićenju.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.