Bivši šef Trumpove kampanje se tajno sastajao s Assangeom?

Foto: EPA

PAUL Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trumpa, navodno se tajno sastajao s utemeljiteljem WikiLeaksa Julianom Assangeom u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu 2013., 2015. i u proljeće 2016., nekoliko mjeseci prije američkih predsjedničkih izbora, izvijestio je danas britanski Guardian.

Te tvrdnje britanskog dnevnika neodređene su u vezi datuma i ne preciziraju razloge susreta. U utorak ih je snažno demantirao WikiLeaks, koji je u srpnju 2016. objavio hakirane ruske poruke elektroničke pošte koje su bile vrlo neugodne za Hillary Clinton i njezinu demokratsku stranku.

Guardian je na temelju neidentificiranih izvora naveo da mu nije poznat sadržaj susreta Paula Manaforta i Juliana Assangea, koji je zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora, tvrdeći da bi timing trećeg susreta mogao zanimati tužitelja Roberta Muellera.

WikiLeaks negira te tvrdnje

Američki savezni sud proglasio je u kolovozu 69-godišnjeg Manaforta krivim za bankovnu i poreznu prevaru. Manafort je u središtu Muellerove istrage upletanja ruskih dužnosnika u predsjedničke izbore.

Manafort, koji je bio povezan s proruskom političkom strankom u Ukrajini te s oligarhom bliskim Kremlju, navodno je razgovarao s Assangeom u ožujku 2016., istog mjeseca u kojem se uključio u izbornu kampanju Donalda Trumpa.

"WikiLeaks se spreman kladiti u milijun dolara s Guardianom i njegovim glavnim urednikom da se Manafort nikada nije susreo s Assangeom", objavio je WikiLeaks danas na Twitteru.

WikiLeaks je u srpnju 2016. objavio tisuće poruka dužnosnika demokratske stranke o njihovim unutarnjim tajnama, kao i hakirane poruke voditelja kampanje Hillary Clinton, u listopadu, prije predsjedničkih izbora.

Demokrati sumnjaju da su se Trumpova ekipa, Rusija i WikiLeaks urotili kako bi rezultat prevagnuo u korist sadašnjeg predsjednika.

Dvanaest agenata ruske obavještajne službe u srpnju je optuženo za hakiranje računala demokratske stranke, prije nego što su predali WikiLeaksu dio ukradenih dokumenata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.