Bivši ruski premijer: Sada imamo drugačiju situaciju s NATO-om i drugačijeg Putina

MIHAIL KASJANOV, koji je bio ruski premijer pod predsjednikom Vladimirom Putinom od 2000. do 2004., rekao je za CNN da je Putin definitivno prijetnja NATO-u.

"Putin je zapravo sam izmislio sva ta objašnjenja da NATO predstavlja prijetnju za Rusiju. Ako se vratimo 20 godina u prošlost, kada sam ja bio premijer, a on imao prvi predsjednički mandat, vidimo da je Rusija tada imala odlične odnose s SAD-om i NATO-om", rekao je Kasjanov.

"Sada imamo drugačiju situaciju i drugačijeg Putina"

"Ja sam tada sanjao o tome da Rusija postane ravnopravna članica NATO-a. Putin tako nešto nije nikada direktno spomenuo, ali je kazao da ne isključuje tu mogućnost. Zajedno s NATO-om smo uspostavili i posebno vijeće – Vijeće NATO-Rusija", dodao je.

"Znači, tada smo imali dobre odnose. Sada imamo drugačiju situaciju i drugačijeg Putina. Imamo bivše države koje su se pridružile NATO-u, a od Estonije do Sankt-Peterburga je samo 150 kilometara. Znači, Ukrajina, Švedska ili Finska – one nisu neka dodatna prijetnja. NATO nikada nije bio prava prijetnja Ruskoj Federaciji. To je Putinova izmišljotina", kazao je bivši ruski premijer.

"Putin je definitivno prijetnja NATO-u. I sada imamo prvu crtu bojišnice, Ukrajinu. Ako Putin pobijedi, trebamo očekivati daljnju agresiju. Primjerice, Zapad je izgubio bitku u Gruziji. Tri mjeseca nakon potpisivanja primirja Zapad se ponašao prema Putinu kao da se ništa nije dogodilo tako da je on shvatio da može raditi što hoće. To smo vidjeli i 2014., nakon aneksije Krima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.