Bivši libijski premijer: Gadafi je ubijen na zahtjev stranih sila

BIVŠI libijski opozicijski premijer Mahmoud Jibril kazao je da je Moamer Gadafi ubijen na zahtjev pojedinih stranih sila koje su željele da diktator ne otkrije tajne koje je znao.

Jibril je dodao kako mu je žao što Gadafi nije preživio i potom bio suđen. Tvrdi kako je jedna ili više "stranih sila", koje nije želio imenovati, imalo interesa da Gadafi "ostane tiho".

"Previše tajni je moglo biti otkriveno", kazao je Jibril Bloombergu tijekom svog posjeta Sveučilištu Harvard. "Bio je crna kutija cijele države. Imao je previše mutnih poslova sa previše vođa u svijetu. S njim je, na žalost, nestalo i mnogo informacija", rekao je Jibril koji je tijekom libijskog sukoba bio najprepoznatljiviji član "pobunjeničke vlade".

No, sada je promijenio svoje stajalište o svjetskim vođama koji su pobunjenicima pomogli u pobjedi. Smatra kako strani saveznici sada pokušavaju progurati svoje interese u Libiji, koja ima najveće rezerve nafte u Africi. "Zbog trenutnog nedostatka državnog aparata, svaka strana sila koju možete zamisli pokušava progurati svoje interese u Libiji. Nitko nije izvan toga procesa", kazao je Jibril.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.