Bivši Kolindin savjetnik pod istragom Povjerenstva za sukob interesa

Foto: FaH
 
MLADEN PAVIĆ, bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nedavno se zaposlio u vinariji Kutjevo na mjesto direktora. Povjerenstvo za sukob interesa je pokrenulo postupak protiv njega jer u roku od godine dana poslije obnašanja javne dužnosti ne smije biti čelna osoba neke tvrtke.
 
Je li Pavić prekršio zakon ili ne, trebalo bi se utvrditi u postupku koji slijedi. Povjerenstvo će ga pozvati da dostavi svoje očitovanje, uzet će i sve druge relevantne informacije, poput vrste zadataka i odgovornosti koju ima u vinariji Kutjevo, prošlim i budućim aktivnostima te tvrtke, kao i aktivnostima predsjednice u sektoru poljoprivrede te će na temelju toga donijeti odluku.
 
Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnik, a time i savjetnik predsjednice, u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost, stoji u članku 20. ovog Zakona.
 
Hoće li Pavić biti kažnjen i postoji li sukob interesa kada savjetnik predsjednice za poljoprivredu postane šef poljoprivredne tvrtke, Povjerenstvo će utvrditi u postupku koji slijedi.
 
U slučaju Vladimira Stojsavljevića utvrđeno je nije povrijedio zakon te da je oba dana bio na službenom putu u Osijeku. Iz neanonimne prijave se moglo zaključiti da postoji mogućnost zlouporabe prava na dnevnicu za jedan od prikazana dva dana službenog puta.
 
Na dnevnom redu još i Kajtazi, Kujundžić i Bošnjaković
 
Povjerenstvo je na današnjem dnevnom redu raspravljalo i o zastupniku manjina Veljku Kajtaziju, ministru Milanu Kujundžiću.
 
Protiv Kajtazija Povjerenstvo nije pokrenulo postupak jer je oko utvrđivanja netransparentnog trošenja sredstva dodijeljenog iz državnog proračuna za financiranje izborne promidžbe u nadležnosti su Državnog izbornog povjerenstva, priopćeno je.
 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić postavio je upit je li u sukobu interesa ako uz dužnosti u Ministarstvu predaje bez naknade na dva fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jedan do dva dana tjedno nastavi raditi u Kliničkoj bolnici Dubrava. Povjerenstvo je odobrilo Kujundžiću održavanje predavanja uz primanje naknade, kao i mogućnost rada bez naknade u Kliničkoj bolnici Dubrava.
 
Također, Povjerenstvo je dalo savjete direktoru trgovačkog društva Hrvatske ceste u pogledu mogućeg doniranja sredstava Hrvatskom društvu za ceste –Via Vita čiji je član, te odobrilo zastupniku u Hrvatskom saboru Draženu Bošnjakoviću da može raditi na Stalnom arbitražnom sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, priopćeno je iz Povjerenstva na upit Hine.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.