​Bivši direktor francuskog telekoma osuđen zbog samoubojstva radnika

Foto: EPA

FRANCUSKI teleoperater Orange i njegov bivši direktor Didier Lombard proglašeni su krivima za "moralno zlostavljanje" koje je dovelo do niza samoubojstava u razdoblju restrukturiranja tvrtke ranih 2000-tih, presudio je u petak pariški sud.

Povijesna presuda protiv bivšeg monopolističkog teleoperatera vjerojatno će utjecati na upravne odbore u drugim francuskim tvrtkama jer utire put za slične kolektivne sudske procese.

Ipak neće ići u zatvor

Didier Lombard dobio je godinu dana zatvora, kao i Louis-Pierre Wenes i Olivier Barberot, a kazne su uvjetne uz rok kušnje od osam mjeseci. Lombard, nekadašnji predsjednik i direktor kompanije, njegov zamjenik Wenes i bivši direktor kadrovskog odjeljenja Barberot kažnjeni su i novčano s po 15.000 eura.

No kako je dosuđena kazna manja od dvije godine i Lombard nije opasan po društvo, on zapravo neće ići u zatvor.

Traumatična epizoda samoubojstava zaposlenika u tvrtki u prvom desetljeću 21. stoljeća potaknula je istraživanje korporativne kulture u Francuskoj. 

Sud je proglasio kompaniju Orange krivom po istim optužbama i dosudio joj 75.000 eura kazne.

"U financijskom smislu kazna je blaga, no ovo je prvi put da je francuska kompanija osuđena za moralno zlostavljanje i to je vrlo loše za njezin ugled", rekao je odvjetnik specijaliziran za zločine bijelih ovratnika.

Presuda će utjecati i na druge tvrtke

Prema ocjeni tog odvjetnika koji nije želio biti imenovan, presuda će utjecati na druge tvrtke jer stvara presedan za odgovornost korporacija u pogledu moralnog zlostavljanja i izgaranja na poslu. 

Mnogi pojedini direktori osuđeni su za zlostavljanje i često otpušteni zbog toga, no do danas nisu bile osuđene cijele tvrtke. 

Orange je u 2018. godini zaradio 3,3 milijarde eura i nakon presude je rekao da se neće žaliti. 

Orange je ranije priznao patnju žrtava i pogreške u upravljanju te provedbi plana restrukturiranja, ali je odbacio optužbe o sustavnom planu zlostavljanja zaposlenika. 

Tužiteljstvo je u tužbi protiv kompanije kazalo da su metode korištene u restrukturiranju tvrtke koja se tada zvala France Telecom nakon privatizacije izazvale val samoubojstava. U optužnici su nabrojali najmanje 18 samoubojstava i 13 pokušaja samoubojstava između travnja 2008. i lipnja 2010.

Sudski proces obuhvatio je razdoblje od 2007. do 2010. i planove transformacije kompanije France Telecom u tri godine sa zacrtanim ciljem otpuštanja 22.000 radnika. Tvrtka je imala više od 100.000 zaposlenika koji su obavljali stotinjak različitih struka i radili na 23.000 mjesta u Francuskoj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.