Bivši češki predsjednici: Bombardiranje Jugoslavije bilo je golema pogreška

Eksplozija ispred RTS-a, 23. travanja 1999. Foto: EPA

Bivši češki predsjednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman ocijenili su da je bombardiranje SR Jugoslavije 1999. zbog Kosova bilo "golema pogreška" NATO-a i da Prag nije smio priznati Kosovo jer je to "teroristička država", javila je danas agencija Tanjug pozivajući se na češke medije.

Zeman se u svibnju 2021. tijekom službenog posjeta Beogradu ispričao zbog NATO-ova bombardiranja ocijenivši da je to bila "pogreška" i "gore od zločina" te zatražio oprost od srpskog naroda.

Dvojica čelnika dala su zajednički intervju češkoj televiziji u povodu 25. obljetnice članstva Češke u NATO-u.

"Kosovo je u biti teroristička država"

Zeman je ponovio stajalište da je bombardiranje tadašnje Jugoslavije "gruba pogreška", a Klaus se suglasio s tim i podsjetio da se tada ljutio što je češka vlada dopustila da zrakoplovi NATO-a prelijeću preko češkog teritorija, prenio je Tanjug.

"Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci trenutno stoji pred Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu zbog ratnih zločina, kao i čitav niz kosovskih vodećih dužnosnika. Govorio sam da je Kosovo u biti teroristička država", rekao je Zeman.

"Srpska strana počinila daleko manje zločina"

Dodao je kako je moguće da je zločine počinila i srpska strana, ali daleko manje i da to nije imalo sustavni karakter.

Klaus je ocijenio "skandaloznim" što je nekadašnji šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg priznao Kosovo "bez rasprave u vladi i bez toga da uopće izvijesti" njega kao tadašnjeg predsjednika. "To se nikada nije trebalo dogoditi", rekao je Klaus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.