Bivša novozelandska premijerka odlikovana zbog vođenja zemlje u kriznim vremenima

Foto: EPA

BIVŠA premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern odlikovana je u ponedjeljak titulom dame za napore u vođenju zemlje kroz pandemiju covida-19, terorističke napade na dvije džamije u Christchurchu i erupciju vulkana na Bijelom otoku. Ardern je proglašena damom, što je druga najveća čast na Novom Zelandu, na praznik rođendana kralja Charlesa III., koji se u zemlji slavi 5. lipnja.

Kome će se dodijeliti odlikovanje obično bira premijer, što potom odobrava britanski monarh, šef države. Premijer Chris Hipkins rekao je da je Ardern dobila priznanje za svoju službu u nekima od najvećih izazova Novog Zelanda u moderno doba. 

Dala ostavku u siječnju ove godine

"Predvođenje odgovora Novog Zelanda na terorističke napade 2019. godine i na pandemiju covida-19 predstavljalo je razdoblja intenzivnog izazova za našu 40. premijerku, a tada sam iz prve ruke vidio da je njezina predanost Novom Zelandu ostala apsolutna", rekao je Hipkins.

Ardern je premijerka postala 2017. godine, a ostavku je u siječnju ove godine dala u šokantnoj objavi da nema "više snage" voditi Novi Zeland.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.