Bill Clinton otputovao u Sjevernu Koreju kako bi spasio novinarke

BIVŠI američki predsjednik, Bill Clinton, jučer je otputovao u Sjevernu Koreju kako bi pregovarao oko puštanja dvije američke televizijske novinarke, osuđene na dvanaest godina teškog fizičkog rada zbog ilegalnog ulaska na teritorij Sjeverne Koreje.

Prema pisanju The New York Timesa, 32-godišnju Lauru Ling i 36-godišnju Eunu Lee vojnici su uhitili 17. ožujka u blizini granice Sjeverne Koreje i Kine.

Osuđene na 12 godina

Dvije novinarke u lipnju su osuđene na dvanaest godina zatvoreničkog kampa u toj zemlji zbog "neprijateljstva prema korejskom narodu i ilegalnog ulaska". Obamina administracija tjednima je nakon toga razmišljala o slanju diplomatskog predstavnika u tu zemlju te konačno odlučila poslati Billa Clintona, kojem je to prva javna misija u korist administracije.

S druge strane, njegova supruga i američka državna tajnica, Hillary Clinton, bila je uključena u cijeli "novinarski slučaj".

Humanitarni problem

Zatvaranje dviju novinarki dogodilo se u vrijeme napetih odnosa dviju zemalja. Podsjećamo, Sjeverna Koreja u svibnju je testirala nuklearno oružje i ispalila nekoliko balističkih raketa što je naljutilo ne samo SAD, već i ostatak svijeta. Bijela kuća potom je podržala UN oko strogih sankcija za vladu Sjeverne Koreje.

No, administracija je danas pokušala odvojiti diplomatsku misiju od spomenutog slučaja, nazivajući slučaj dviju novinarki "humanitarnim problemom" i apelirajući na ovu zemlju da novinarke pusti njihovim obiteljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.