Bijes u islamskom svijetu nakon spaljivanja Kurana pred džamijom u Švedskoj

Foto: EPA

NEKOLIKO zemalja s muslimanskom većinom osudilo je spaljivanje primjerka Kurana na prosvjedu u Švedskoj. Salwan Momika, za kojeg se navodi da je Iračanin koji živi u Švedskoj, zapalio je primjerak knjige koju muslimani smatraju svetom ispred središnje džamije jučer u Stockholmu.

Turska: Gnjusan čin

Zemlje Bliskog Istoka, uključujući Irak, Iran, Saudijsku Arabiju i Egipat, oštro su kritizirale ovaj čin. Turska, članica NATO-a koja može utjecati na eventualno pridruživanje Švedske toj organizaciji, nazvala je to "gnjusnim činom". Turska - koju je također ranije ove godine razljutilo prosvjedno spaljivanje Kurana - izjavila je da je "neprihvatljivo" dopustiti takve "anti-islamske akcije" pod "izlikom slobode izražavanja".

Muslimani smatraju Kuran svetom riječju Boga i bilo kakvo namjerno oštećenje ili pokazivanje nepoštovanja prema njemu smatraju duboko uvredljivim. Jučerašnje spaljivanje Kurana dogodilo se dok su muslimani širom svijeta slavili prvi dan Bajrama, jednog od najvažnijih blagdana u muslimanskom kalendaru.

Švedska dozvolila prosvjed 

Švedska policija izdala je gospodinu Momiki dozvolu za prosvjed, u skladu sa zakonima o slobodi govora. No kasnije je policija izjavila da se incident istražuje zbog poticanja na mržnju.

Prosvjed je izazvao bijes i u drugim zemljama. Maroko i Jordan povukli su svoje veleposlanike iz Stockholma, a Maroko je također pozvao švedskog otpravnika poslova u Rabatu.

Irak je izjavio da je incident "odraz mrzilačkog agresivnog duha koji nema veze slobodom izražavanja". Iran se pridružio iračkoj kritici, nazivajući čin spaljivanja Kurana "provokativnim" i "neprihvatljivim", dok je Egipat opisao kao "sramotan" čin koji je posebno provokativan dok muslimani obilježavaju Bajram.

Saudijska Arabija, u koju ovog tjedna putuje oko 1.8 milijuna vjernika na godišnjem hadžu, izjavila je da "se takvi mrzilački i ponovljeni čini ne mogu prihvatiti ni pod kojim opravdanjem".

Švedski premijer: Zakonito, ali ne i primjereno

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da je spaljivanje Kurana "zakonito, ali ne i primjereno". Planovi za spaljivanje primjeraka Kurana izazvali su nerede u Švedskoj u posljednjih nekoliko mjeseci.

Policija je nedavno odbila slične zahtjeve za prosvjedima, ali su sudovi potom presudili da bi trebali biti dopušteni zbog slobode izražavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.