BiH zbog terorističkih napada u Europi pojačava mjere sigurnosti

Foto: Klix.ba

DANAS je s radom počela Operativna grupa za borbu protiv terorizma, novo policijsko tijelo Bosne i Hercegovine. Prvim sastankom je predsjedao glavni tužitelj BiH Goran Salihović.

Salihović je najavio pojačavanje mjera sigurnosti, te povećanu pozornost na potencijalno sumnjive osobe zbog aktualnih terorističkih napada diljem Europe. Naglasio je da je terorizam u BiH uvijek osjetljivo pitanje.

"Možemo reći da imamo idealno stanje koje će se kroz pet minuta pretvoriti u najgore s obzirom na to da je riječ o globalnom problemu. Ako gledamo kategorije mi bi mogli spadati u drugu ili treću kategoriju, dok se u prvoj nalaze zemlje poput Francuske i Belgije. U ovom trenutku možemo biti zadovoljni, ali nikada ne možemo pretpostavljati što se može desiti", rekao je Salihović.

Terorizam smatra pošašću prema kojoj će novoformirana grupa imati nultu toleranciju. Ističe i da je zadovoljan time kako sigurnosna tijela BiH koordiniraju međusobne aktivnosti u borbi protiv terorizma.

"U svakom slučaju Tužilaštvo BiH vodi istrage i na osnovu tih istraga mi podižemo optužnice, a prikupljanje dokaza je na policijskim agencijama koje služe kao servis Tužilaštvu BiH. Mi nismo u tom kontekstu imali nikakvih problema i sistem je funkcionisao prema mom mišljenju jako dobro zato što se poštovao zakon."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.