BiH komentator za Index: Moramo prihvatiti presudu i smiriti strasti

Foto: Hina, Privatan album

"SITUACIJA u BiH i Hrvatskoj nakon presude i samoubojstva generala Praljka uvelike će ovisiti o tome koliko će obični građani, mediji i političari naći mudrosti da zajedno prođemo kroz ovu situaciju s minimumom populističke retorike i radikalizacije", odmah nam je na početku razgovora rekao Srećko Latal, urednik Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

Ono što se, kaže nam, jasno vidi po nekim komentarima iz BiH i Hrvatske je da razni političari pokušavaju iskoristiti ovo za samopromociju.

"Ne smijemo pasti u zamku povratka u prošlost"

"Mislim da u suštini taj pokušaj stvaranja jedne istine, bilo na Balkanu ili negdje drugdje je nemoguća misija. Imajući u vidu ovo događanje i samoubojstvo Praljka, jako je teško danas raditi ozbiljnije i dugoročnije prognoze za regiju.

Ono što je najbitnije je da se svi mi okrenemo našoj budućnosti, a ne da padnemo u zamku povratka u prošlost i onoga tko je kome što uradio. To je neophodno bez obzira što današnja presuda nikoga nije zadovoljila, ali smatram da se treba prihvatiti kao takva i da se historija ostavi historičarima, a mi da se okrenemo budućnosti.

BiH i Hrvatska se sad nalaze u osjetljivom trenutku i svaki pokušaj dalje politizacije bi mogao destabilizirati situaciju", smatra Latal.

"Ovo ujedno simbolizira kraj kontroverzne organizacije"

Što se tiče samoubojstva Slobodana Praljka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, naglašava kako je to definitivno velika pogreška Haaškog suda.

"Ovo je veliki propust Tribunala koji je trebao spriječiti da se ovako nešto dogodi. Bez obzira što će se sad voditi istraga, mislim da si Haaški tribunal, koji toliko dugo već radi i koji je potrošio toliko milijardi eura za svoj rad, jednostavno nije smio priuštiti ovakav kraj budući da oni danas završavaju svoj rad.


Ovo ujedno simbolizira kraj kontroverzne organizacije koja je imala nemoguću misiju da pokaže svakoj strani da je ona bila najveća žrtva i imajući u vidu ovakva očekivanja, Haaški sud ih nije ispunio.

Iako je Haaški sud imao dosta kontroverznih odluka, mi kao legalisti moramo prihvatiti te odluke. Mislim da Haaški sud može izvući zaključak da je ovo ogroman propust koji će ostaviti veliku mrlju na kraju njegovog rada. Najbolja stvar koju svi možemo sad napraviti je da što više šutimo.

Samoubojstvo Praljka neću komentirati jer u ovakvoj situaciji koja nije laka trebamo biti dostojanstveni i mudri", zaključio je Latal.



Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodan Praljak instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.