Biden zadovoljan time što Stoltenberg ostaje šef NATO-a

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden danas je pozdravio odluku NATO-a da produlji mandat glavnog tajnika Jensa Stoltenberga za još jednu godinu, odlučivši zadržati iskusnog vođu dok i dalje rat bjesni na pragu Saveza, umjesto da se pokušava dogovoriti o nasljedniku. Stoltenberg, bivši premijer Norveške, čelnik je transatlantskog sigurnosnog saveza od 2014., a mandat mu je već tri puta produljivan.

Odluka znači kontinuitet na vrhu NATO-a dok se njegova 31 članica bori s izazovom pružanja potpore Ukrajini u odbijanju invazije Moskve, uz istovremeno izbjegavanje izravnog sukoba između NATO-a i ruskih snaga. "Svojim postojanim vodstvom, iskustvom i prosuđivanjem glavni tajnik Stoltenberg proveo je naš Savez kroz najznačajnije izazove u europskoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata", rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom"

Biden je rekao da je NATO savez trenutno "jači, ujedinjeniji i svrhovitiji nego što je ikada bio". "Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom na daljnjem jačanju Saveza sljedećeg tjedna na summitu NATO-a u Vilniusu te uoči 75. obljetničkog summita NATO-a u Washingtonu sljedeće godine", rekao je Biden.

Stoltenberga (64) diljem Saveza mnogi smatraju postojanim vođom i strpljivim graditeljem konsenzusa. On sam je u tweetu rekao da je počašćen odlukom o produljenju mandata do 1. listopada 2024. godine.

Njegovi sljedeći zadaci uključuju nadziranje transformacije snaga NATO-a kako bi se usredotočile na obranu od mogućeg ruskog napada, nakon desetljeća u kojima se Savez usmjeravao na misije izvan svojih granica, poput Afganistana i Balkana.

Također će morati riješiti razlike oko toga koliko bi NATO trebao biti uključen u Aziju, uz Sjedinjene Države koje se zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, dok drugi, poput Francuske, inzistiraju na tome da NATO mora zadržati fokus na sjevernoatlantskom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.