Biden obećao četiri milijarde dolara za Covax

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden obećao je četiri milijarde dolara kao potporu programu Covax za pravednu podjelu cjepiva protiv covida-19 između bogatijih i siromašnijih zemalja.

"Predsjednik će sutra na sastanku G7 objaviti da poduzima konkretne korake za poboljšanje zdravlja i sigurnosti Amerikanaca štiteći ranjive populacije širom svijeta", navodi se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak.

SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za cjepiva Gaviju, koji koordinira projekt Covax.

Washington će osloboditi dodatne 2 milijarde dolara 2021. i 2022. godine, "od kojih će prvih 500 milijuna dolara biti dostupno kad se ispune postojeće donatorske obveze i isporuče početne doze", dodala je Bijela kuća.

"Također pozivamo G7 i druge partnere da surađuju s Gavijem, kako bi namijenili još sredstava za potporu globalnom cijepljenju protiv covida-19 i usmjerili ih u hitne potrebe za proizvodnjom, opskrbom i isporukom cjepiva", navodi se u priopćenju.

Inicijativa pod vodstvom UN-a planira u prvoj polovici godine isporučiti 337.2 milijuna doza, uglavnom zemljama u razvoju, rekle su uključene organizacije ranije ovog mjeseca.

To je dovoljno da se s dvjema dozama cijepi gotovo 169 milijuna ljudi - ili oko 3 posto stanovništva u 145 zemalja koje sudjeluju u shemi Covax.

Premda će mnoge države putem Covaxa kupiti doze po pristupačnim cijenama, shema pokriva troškove za 92 siromašnije zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.