Biden: Pokrećemo novu eru u odnosima SAD-a i država jugoistočne Azije

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden je prvi summit u Washingtonu s čelnicima Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) označio početkom "nove ere" u odnosima između SAD-a i bloka od deset nacija. Drugog dana tog (dvodnevnog) sastanka Biden je rekao: "Veliki dio povijesti našeg svijeta u idućih 50 godina bit će napisan u zemljama ASEAN-a, a naš odnos s vama je budućnost u narednim godinama i desetljećima.”

To je prvi summit koji je okupio čelnike ASEAN-a u Washingtonu i njihov prvi sastanak čiji je domaćin bio američki predsjednik od 2016. Bidenova administracija se nada da će se pokazati da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov Kine, koju smatra glavnim konkurentom, unatoč krizi u Ukrajini.

"Pokrećemo novu eru u odnosima SAD-a i ASEAN-a", poručio je Biden.

Harris: Zajedno ćemo se čuvati od prijetnji

Prethodno je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla čelnicima ASEAN-a da će SAD ostati u regiji generacijama i naglasila potrebu održavanja slobode mora, za koju Washington kaže da je Kina osporava.

"Sjedinjene Države i ASEAN dijele viziju za ovu regiju i zajedno ćemo se čuvati od prijetnji međunarodnim pravilima i normama", rekla je Harris.

ASEAN čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, iako je čelnik Mianmara isključen sa summita zbog državnog udara prošle godine, a saveznik SAD-a Filipini u tranziciji su nakon izbora te ih zastupa ministar vanjskih poslova.

Biden je u petak najavio i da imenuje novog veleposlanika u ASEAN-u, Yohannesa Abrahama, trenutno šefa osoblja njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi popunio mjesto upražnjeno od početka Trumpove administracije 2017.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.