"Besplatno školovanje državu bi koštalo pola milijarde kuna"

"UKUPNO pola milijarde kuna koštalo bi ispunjavanje studentskih zahtjeva", tvrdi bivši ministar obrazovanja Gvozden Flego, koji se nije ustručavao razgovarati o temi koja je za sadašnjeg ministra Primorca iz nekog razloga tabu. Primorac je u svojoj izjavi naglasio kako se zalaže za besplatno školovanje "za one koji to zaslužuju" (što god to značilo), ali Flego je u razgovoru za Business.hr bez ikakvih problema ispalio potrebnu cifru.

"Studenti se bore za besplatno školovanje za sve koji ispunjavaju uvjete, a to je ostvarivo s pola milijarde kuna koje treba dodati ulaganjima u visoko školstvo koje trenutno iznosi 3,5 milijardi kuna i svi će imati besplatan studij", tvrdi Flego. Prema njegovom tumačenju, dodatnih 300 milijuna kuna trebalo bi utrošiti za plaćanje školarina onima koji sada studiraju na dodiplomskim i diplomskim studijima za vlastite potrebe, te još 200 milijuna kuna za one koji su na postdiplomskim studijima.

"Fakulteti ne dobivaju dovoljno novca od ministarstva"

Iako cifra od pola milijarde kuna zvuči respektabilno, riječ je zapravo o gotovo zanemarivom ulaganju koje bi značilo povećanje proračuna za školstvo za tek 14,2 posto. Dodatna sredstva za školstvo stoga bi se mogla pronaći relativno lako, kad bi za to postojala politička volja, posebno ako uzmemo u obzir kako su se povodom rebalansa proračuna "iz vedra neba" stvorili pusti neiskorišteni milijuni čija ušteda nije izazvala nikakve ozbiljne potrese u ministarstvima. No, u ovom će se slučaju Vlada ipak vjerojatno opravdati recesijom...

Primorčevo Ministarstvo također poručuje kako većina troškova školstva već sad pada na njihova leđa, dok dio troškova snosi tek oko 40 posto redovnih studenata. Sredstva koje fakulteti zarađuju od studenata Ministarstvo karakterizira kao "manji dio troškova" kojima fakultet slobodno raspolaže i ulaže ih u razne stvari. No, Flego tvrdi kako dekani pojedinih fakulteta ne dobivaju od ministarstva dovoljno novca pa su baš zbog toga prisiljeni plaćati materijalne troškove zaradom od školarina.

"Nije točno da je Hrvatska prva u Europi po rastu broja studenata"

"Ministar u svojim javnim nastupima ponavlja floskulu da smo prvi u Europi po rastu broja studenata što naprosto nije istina jer broj studenata stagnira, a jednako tvrdi da je u sustavu visokog školstva zaposleno 2200 novih ljudi, ali to ne znači da je otvoreno i toliko novih radnih mjesta jer je to prije svega pomlađivanje sustava i zamjena profesora koji odlaze u mirovinu", tvrdi Flego.

P.V.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.