BBC provjerio točnost Trumpovih izjava o koronavirusu

Foto: EPA

TRUMPOV odgovor na pandemiju koronavirusa, u kojoj je dosad umrlo više od 200 tisuća Amerikanaca, postao je ključno pitanje na predstojećim izborima za predsjednika SAD-a.

Trump je često bio kritiziran zbog umanjivanja opasnosti od koronavirusa u ranim fazama pandemije i zbog najvećeg broja smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19. 

Sad kad se Trump zarazio koronom, ta će pitanja doći u još veći fokus u posljednjim etapama predsjedničke kampanje. BBC je provjerio točnost nekoliko Trumpovih tvrdnji u vezi koronavirusa.

Trump: Imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti

Predsjednik Trump uspoređivao je stope smrtnosti SAD-a s ostalim zemljama svijeta, ističući da je u Americi stopa smrtnosti značajnije niža. Teško je izravno usporediti dvije zemlje po tom pitanju zbog različitih pristupa objavljivanju podataka o koronavirusu. 

SAD ima i najveći broj slučajeva i najviše ukupno zabilježenih smrtnih slučajeva od svih zemalja na svijetu. 

Međutim, kada promatrate smrtnost po glavi stanovnika - kao udio stanovništva svake zemlje - ona više nije na vrhu popisa, iako ostaje među 10 najteže pogođenih zemalja.

Trump je također nedavno ukazao na sve veći broj novih slučajeva zaraze diljem Europe, rekavši: "Iskreno, njihove brojke su znatno gore nego naše."

Sigurno je da neke zemlje u Europi bilježe nagli porast novih slučajeva, ali to vrijedi i u nekim dijelovima SAD-a. 

Joe Biden: Predsjednik Trump naredio je svojoj administraciji da uspori testiranje na koronavirus

Na skupu u lipnju, predsjednik Trump rekao je okupljenima: "Rekao sam svojim ljudima, usporite testiranja, molim vas." No od tada je svoju izjavu nazivao šalom, odnosno sarkazmom.

Vodeći američki epidemiolog Dr. Anthony Fauci istaknuo je da nitko nije naredio usporavanje testiranja. 

"Prema mojim saznanjima, nikome od nas nije rečeno da usporimo testiranje na koronu."

Ipak, Trump je testiranje nazvao "mačem s dvije oštrice" dodajući da povećan broj testova može dati pretjerani dojam o porastu slučajeva. 

Trump: Uzimam hidroklorokin i još uvijek sam ovdje... nemate što izgubiti ako ga i vi uzmete

Trump je u svibnju objavio da uzima hidroklorokin, lijek protiv malarije kao preventivu protiv zaraze koronom. No ne postoje dokazi da hidroklorokin pomaže u borbi protiv virusa. 

Američki predsjednik dosljedno se zalagao za uporabu tog lijeka, suprotno savjetima dr. Faucija koji je izjavio:

"Znamo da je svaka dobra studija - a pod dobrom studijom mislim na nasumičnu kontrolnu studiju u kojoj su podaci čvrsti i vjerodostojni - pokazala da hidroksiklorokin nije učinkovit u liječenju covida-19." 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) savjetovala je protiv uporabe hidroksiklorokina za liječenje zaraženih koronavirusom, pozivajući se na izvještaje o "ozbiljnim problemima sa srcem" i "drugim zdravstvenim problemima".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da "trenutno nema dokaza" da je hidroksiklorokin efikasan u tretiranju ili prevenciji covida-19.

Biden: Predsjednik Trump pokušao je blokirati financiranje CDC-a

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vladina agencija odgovorna za javno zdravstvo u Americi, imala je nesuglasice s predsjednikom tijekom pandemije oko smjernica o zatvaranju i drugih mjera protiv korone.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznio je tu tvrdnju je na Twitteru u srpnju, ali bez dodatnog konteksta ili bilo kakvih dokaza. U to su vrijeme američki zakonodavci pregovarali o velikom paketu pomoći za koronavirus, a u američkim su se medijima pojavili izvještaji da je Trumpova administracija lobirala za smanjenje financijskih sredstava za CDC. 

Međutim, Bijela kuća negirala je takvo nešto te poslala priopćenje u kojem je tu tvrdnju nazvala lažnom.

"Tvrdnja Bidenovog tima je lažna. U našem najnovijem proračunu CDC je zabilježio rast od 635 milijuna američkih dolara, što je porast od osam posto."

Ovo je istina i CDC je primio više novca tijekom odgovora na pandemiju. 

Prijedlog proračuna Trumpove administracije za fiskalnu godinu 2021., koji je započeo u listopadu 2020., u početku je predlagao rezove u financiranju CDC-a - ali sada bi trebao povećati financiranje, uključujući i za aktivnosti prevencije zaraznih bolesti.

Trump: Krenuli smo u rapidna testiranja u svim staračkim domovima u Americi

Testiranje u domovima za starije važno je jer su starije osobe osjetljive na koronavirus. U ranim fazama pandemije zabilježen je velik broj smrtnih slučajeva u domovima za starije u SAD-u, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Bijela kuća rekla je da je Trumpova izjava točna te da je 4,9 milijuna brzih testova dostavljeno na adrese gotovo 14.000 domova za starije. Prema brojkama CDC-a u Americi postoji 15.600 domova za starije s 1,3 milijuna korisnika. 

"Testiranje štićenika i osoblja u staračkim domovima bio je izazov, kao i za druge sektore zdravstvene zaštite", kaže prof. Debra Bakerjian iz Škole za njegu bolesnika Betty Irene Moore u Kaliforniji.

"Napori u pružanju testiranja staračkim domovima idu prema naprijed, ali ne ide sve tako glatko", dodaje.

Trump: Ako izuzmete plave države, stvarno smo na vrlo niskoj razini broja umrlih

Trump je izjavio da su savezne države pod demokratskim vodstvom, poznatije kao "plave države", odgovorne za veliki broj umrlih u Americi. 

"Kad bi izuzeli plave države, stvarno bismo bili na vrlo niskoj razini na kojoj mislim da nitko u svijetu ne bi bio", rekao je Trump nedavno pa dodao:

"Mi smo na vrlo niskoj razini. Izuzmite New York i neke druge države pod demokratskim vodstvom i vidjet ćete da su brojke nevjerojatne."

Demokratski nacionalni odbor je na to odgovorio na Twitteru: "Covid nije pitanje crvene ili plave države."

Od pet država koje imaju najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, dvije su "crvene države" kojima upravljaju Republikanci - Teksas i Florida.

Istina je da su u ranoj fazi pandemije države pod demokratskim vodstvom poput New Yorka i New Jerseyja bile najviše pogođene i da je u njima bila velika većina smrtnih slučajeva. No kako je prolazilo vrijeme, a pandemija napredovala, države pod upravom republikanaca preuzele su na sebe sve veći broj smrtnih slučajeva.

Washington Post je pisao 15. rujna da je 47 posto umrlih od korone bilo u "crvenim" državama, a 53% u "plavim" saveznim državama Amerike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.