Burne reakcije na Murganićkin prijedlog Obiteljskog zakona: "Ovo je nasilje nad obitelji"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, Screenshot: Twitter

NA ZATVORENOM dijelu sjednice vlada je jučer usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.
 
>> Murganićka opet šokira Obiteljskim zakonom: Izvanbračni i bračni parovi više nemaju ista prava
 
Novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure.
 
Oporba oštro reagirala
 
No, prijedlog novog Obiteljskog zakona sada propisuje da izvanbračni i bračni parovi više nemaju jednaka prava. Najveća razlika je, osim u posvajanju djece i ta da prema nacrtu prijedloga novog zakona izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.
 
Na nacrt Zakona oštro je reagirala oporba, pa su se tako na društvenim mrežama oglasili članovi SDP-a.
 
"Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji", napisao je Arsen Bauk u svojoj objavi na Facebooku.
 
Glavašević: Ovakav zakon jasno smanjuje prava LGBT osoba u Hrvatskoj
 
Bojan Glavašević oglasio se na Twitteru.
 
"Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, SDP će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku", istaknuo je Glavašević.
 
 
"Nešto bitno fali kako bi imali Obiteljski zakon dostojan 19. stoljeća. Žene ne mogu nasljeđivati niti posjedovati imovinu, zapošljavati se ili školovati bez dozvole muža, oca ili muškog rođaka. Zašto? Pa tako vam je to u braku. Zar ne, ministrice?", napisao je Domagoj Hajduković (SDP) na Twitteru.
 
Mrak-Taritaš: Ova vlada vodi nas u srednji vijek
 
"Znači li to da ako roditelji vjeruju da je zemlja ravna ploča, profesori zemljopisa moraju djecu tako i učiti? Vidjeli smo gdje vodi "znanje" roditelja da djecu ne treba cijepiti. Ova vlada nas vodi u srednji vijek, a ne u 19. stoljeće", napisala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš na istoj društvenoj mreži.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.