Banožić predaje i na Vojnim studijima. Predložen nedugo nakon što je postao ministar

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić je sunositelj kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja, doznaju 24 sata. Na tu poziciju ga je predložio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) samo nekoliko mjeseci nakon što je Banožić postao ministar obrane, a potvrdio ga tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je krajem srpnja zbog ovog slučaja otvorilo predmet protiv Banožića. MORH tvrdi kako ministar na temelju pozicije sunositelja kolegija ne ostvaruje nikakvu korist u profesionalnom razvoju i da njegovo imenovanje nije povezano s pozicijom koju obnaša u vladi. 

FOI nema moć u povjerenstvu koje upravlja Vojnim studijima

Kolegij nosi naziv "Ekonomija obrane", a izvođač je Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI). Odvija se u sklopu preddiplomskog studija Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu. Studij je dio Vojnih studija čija nastava je organizirana u suradnji s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima, pa tako i s FOI-jem.

U Vijeću studija koje upravlja Vojnim studijima nalaze se predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. Međutim, razmjer snaga je neujednačen. Predstavnici fakulteta imaju po jednog člana u vijeću, dok HVU i Sveučilište imaju njih više. 

Iz MORH-a za 24 sata navode kako je u siječnju 2021. na zahtjev tadašnjeg zapovjednika HVU-a u siječnju 2021. FOI-ju upućen prijedlog za Marija Banožića kao sunositelja spornog kolegija. 

MORH odbacuje povezanost s HVU-om

HVU je tako odigrao ključnu ulogu u imenovanju Banožića na poziciju sunositelja kolegija. Zapovjednik HVU-a je predložio Banožića, a zatim ga je vijeće u kojem HVU ima većinu prihvatilo. MORH ističe kako Banožić nije primio nikakvu novčanu naknadu za obnašanje navedene pozicije.

Odbacili su nagađanja o postojanju poslovnih veza s HVU-om, prenose 24 sata. Tvrde kako prijašnji ministri obrane nisu bili nositelji ili predavači na kolegijima povezanim s HVU-om jer nisu ispunjavali uvjete znanstveno-nastavnog zvanja.

Dodaju da poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a ne mogu postojati jer je HVU ustrojstvena jedinica Oružanih snaga. Zanimljivo je da FOI nije zatražio sunositelja kolegija, nego ga je HVU predložio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.