Bankarski div HSBC otpušta 35.000 radnika

Foto: EPA

NAJVEĆA europska banka priopćila je kako je njezina zarada u 2019. pala za 33 posto, i to uglavnom zbog investicijskih i komercijalnih bankarskih poslova u Europi.

Iz HSBC-a poručuju kako su usmjereni na smanjenje troškova za 4,5 milijarde dolara do 2022. godine i smanjivanje imovine za 100 milijardi dolara. Privremeni izvršni direktor Noel Quinn potvrdio je kako će to restrukturiranje dovesti do gubitka 35.000 radnih mjesta, javlja BBC.

Smanjivanje broja zaposlenih s 235.000 na 200.000 veće je nego što se očekivalo i predstavlja oko 15% radne snage. Analitičari su očekivali da će oko 10.000 radnika ostati bez posla.

Banka trenutno posluje u više od 50 zemalja širom Sjeverne Amerike, Europe, Bliskog istoka i Azije. Kako navode, razlog pada profita je posljednica otpisa 7,3 milijarde dolara povezane s globalnim bankarstvom i tržištima i poslovnim jedinicama komercijalnog bankarstva u Europi.

Također, na pad profita utjecala je i epidemija koronavirusa, izlazak Velike Britanije iz EU-a i povijesno niske kamate širom svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.