Bandiću su uzori Rim i Beč, a glavni zagrebački trg je pravi balkanski vašar

Foto: FaH

BILO da želite navijati za Hrvatsku pred velikim ekranom, kupiti kilogram autohtonih neretvanskih mandarina, pogledati modne novitete, raspitati se o starim zanatima, uživati u koncertu, kupiti slavonsku narodnu nošnju, vidjeti kako izgleda ralica za čišćenje snijega ili uživati u čarima Božića - sve to možete na glavnom zagrebačkom trgu.

Samo ove je godine Trg bana Josipa Jelačića ugostio 115 različitih manifestacija. Iako su se neke održavale i usporedno, građani Zagreba vizuru glavnog trga bez montažnih kućica, šatora i štandova mogli su vidjeti samo u smjeni događanja.

"Mi smo europska metropola. Mi želimo biti ljepši i bolji od Rima i Beča, nismo mi balkanska kasaba", poručio je gradonačelnik Bandić predstavljajući fontane na Britancu.

Vidljiv je i porast korištenja upravo glavnog zagrebačkog trga. Tako je cijele 2015. ugostio 70 manifestacija, dok je do kraja studenog bilo održano 115 različitih događanja. Dakle, u 11 mjeseci gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je odobrio 65% zahtjeva više nego u prošloj godini.

Ovo su samo neka događanja koja je ugostio glavni zagrebački Trg ove godine.

- Sajam zimnice i autohtonih proizvoda
- Sajam mode
- Festivalih starih zanata
- Hrvatski dani sigurnosti
- Navijačka zona za vrijeme Europskog prvenstva
- Dani Slavonije
- Natjecanje u košarci u sklopu Cest is D'Best
- Predizborni skup Narodne koalicije
- Woodbox - izložba o gradnji drvetom
- Završni skup MOST-a nezavisnih lista
- Koncert Gibbonija
- Manifestacija 'Turistička ponuda zagrebačke županije'
- Koncert 'Svi za Vukovar'
- 100% zagorsko
- Sajam braniteljskih proizvoda

Za razliku od Beča i Rima, gdje samo rijetki događaji mogu na glavni trg, u Zagrebu očito to dopuštaju sve koji ih zatraže (i plate, naravno). Neka od navedenih 115 događanja ove godine, ako ne i većina njih, mogla su se održati i na drugim trgovima. Barem ih Zagreb ima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.