Bandićevu slobodu platit ćemo 800 tisuća kuna

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

PRIJE tjedan dana sudac Zdravko Majerović oslobodio je Milana Bandića, Ivicu Lovrića i Zdenku Palac na suđenju za aferu Štandovi. USKOK ih je optužio da su oštetili Grad Zagreb za 308 tisuća kuna omogućivši Željki Markić i njenim pristašama besplatno korištenje štandova za prikupljanje potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. 

USKOK nije dokazao optužbe

Međutim, USKOK nije uspio dokazati svoju optužnicu. Nikakav novac nije isplaćen, a po presudi Bandić je imao pravo besplatno dati štandove. 

Kao i na završetku svakog procesa, došlo je vrijeme za svođenje računa i plaćanje troškova.

“Potrošeni su vaši novci, od prvog dana se znalo da ovdje kaznenog djela nema”, rekao je odvjetnik Krešimir Krsnik nakon čitanja presude. 

A koliko nas je koštalo suđenje Milanu Bandiću, koje je završilo nepravomoćnom oslobađajućom presudom, možemo samo nagađati. Ono što se da izračunati su odvjetnički troškovi branitelja.

Tri optužena, četiri odvjetnika

“Za tri optužena bila su angažirana četiri branitelja. Bandića je branila Ksenija Vržina, Lovrića Krešimir Krsnik i Rade Baranović, a Zdenku Palac Vinko Marinković. Oni su četiri godine bili angažirani na ovome slučaju i njihovi troškovi okvirno iznose 200 tisuća kuna. Po odvjetniku”, rekao je Indexu izvor upućen u troškove ovog procesa. Napomenuo je da je u pitanju konzervativna procjena jer branitelji nisu htjeli nabijati troškove te su se zadržali na obračunu samo nužnih pravnih radnji pa im sud neće moći previše smanjiti troškove.

“Ovo je obračun po tarifama odvjetničke komore. Sud će vjerojatno biti impresioniran troškovima pa će pokušati nešto srezati, ali nema tu previše prostora za manevriranje”, kaže jedan od odvjetnika angažiranih na slučaju.

Nisu uračunati troškovi istrage

Dakle, nakon četiri godine od hapšenja, odvjetnici će inkasirati 800 tisuća kuna s PDV-om. Njihovi troškovi bit će plaćeni iz državnog proračuna.

“To što će odvjetnici dobiti još je najmanja stavka. Troškovi USKOK-a su neizračunljivi. Prema našim podacima, na slučaju je bilo angažirano oko 120 policajaca, a kasnije je USKOK potrošio tisuće sati da provede istragu, ispita osumnjičene i svjedoke, napiše optužnicu... Kada bi se to računalo, cijena suđenja bi se popela na nekoliko milijuna”, smatra jedan od odvjetnika angažiran na slučaju.

Triput mijenjali optužnicu

Od početka se naziralo da je USKOK-ova optužnica klimava, a do završetka suđenja i ona je dvaput mijenjana, da bi se sve završilo na optužbi da je Bandić štandove dao za svoju političku korist. Što je, istina, etički i moralno problematično, ali nije kazneno djelo. I Bandić i suradnici su oslobođeni. USKOK je najavio da će se žaliti na presudu jer smatra kako je dokazao da je Bandić kriv. Isti tužitelji koji nisu uspjeli dokazati krivnju u slučaju Štandovi, Bandića tuže i u slučaju Agram. To se suđenje odvija znatno sporije i predmet je daleko kompleksniji. Veća je i šteta koja mu se stavlja na teret, više od 20 milijuna kuna.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.