Bandićev pročelnik brani plaćanje participacije, kaže da to radi većina škola

Foto: Hina

PARTICIPACIJA roditelja u povećanim troškovima obrazovanja srednjih škola dugogodišnja je praksa u Hrvatskoj, utemeljena u odlukama resornih ministara koje je nastavila i ministrica Blaženka Divjak, a u Zagrebu se provodi u 37 srednjih škola, izjavio je Hini zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

"Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., koju je ministrica Blaženka Divjak donijela 20. svibnja, propisano je da se za pojedine programe srednjih škola mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja te da odluku o iznosu participacije roditelja i cijeni obrazovanja za svaku godinu donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove", istaknuo je Lovrić.

Tom odlukom predviđena je i mogućnost da školski odbor, na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju učenika od obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, rekao je Lovrić komentirajući odluku Druge ekonomske škole u Zagrebu da uvede participaciju od sto kuna godišnje.

Grad Zagreb dao suglasnost

Školski odbor Druge ekonomske škole donio je 29. svibnja odluku o participaciji roditelja u cijeni obrazovanja u visini od 100 kuna godišnje, na što je Grad Zagreb, kao osnivač, dao suglasnost. Ta sredstva srednje škole prikupljaju radi podizanja tehničke i stručne razine naobrazbe učenika, odnosno za nabavku nastavnog materijala, sirovina za stručnu praksu i ostale opreme, kaže Lovrić.

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.

Od 70-ak srednjih škola participaciju traži više od pola

U Zagrebu, gdje djeluje ukupno 70-tak srednjih škola, odluke o participaciji roditelja u povećanim troškovima obrazovanja za ovu školsku godinu donijelo je 37 srednjih škola, a Grad Zagreb je na to dao suglasnost, napomenuo je Lovrić.

Ministrica Divjak izjavila je danas, komentirajući odluku o plaćanju 100 kuna u Drugoj ekonomskoj školi, da nema razloga za takve postupke te apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije.

"Osnivači za škole dobivaju milijardu kuna godišnje, imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos pa nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama, pogotovo ove i prošle godine kada je za opremanje škola izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna", rekla je Divjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.