Azijska tržišta se urušila zbog Mađarske



AKO je suditi po Aziji, ni ovaj tjedan neće biti ništa bolji za dionice. Na azijskim tržištima su danas zabilježeni značajni padovi zbog straha da će se europska dužnička kriza proširiti na Mađarsku te zbog loših podataka o nezaposlenosti u SAD-u.

Japanski indeks Nikkei 225 pao je za četiri posto. Japanski ulagači dodatno su oprezni zbog preslagivanja nove vlade nakon što je ostavku dao Yukio Hatoyama, a za premijera izabran Naoto Kan.

Južnokorejski indeks Kospi pao je za 2,6 posto, australski S&P/ASX 200 za 3,1 posto, hongkonški Hang Seng za 2,9, a pale su i vrijednosti indeksa u Kini, Singapuru i Tajvanu. Azijci su oprezni zbog prošlotjednih najava da bi Mađarska mogla biti sljedeća zemlja u Europskoj uniji kojoj će ozbiljno zaprijetiti bankrot.

Problemi s obje strane Atlantika

Ti komentari nove mađarske vlade šokirali su ulagače, koji su počeli prodavati dionice u svojim portfeljima, ali mnogi su istaknuli da mađarska situacija nije ni izbliza tako kritična kao grčka.

Trgovanju na azijskim tržištima nije pomoglo ni najnovije izvješće američke vlade o zaposlenosti. Prošli mjesec je u SAD-u otvoreno 432.000 radnih mjesta, puno manje od očekivanih 513.000. Većinu novih ljudi zaposlila je vlada za provođenje popisa stanovništva.

Podaci pokazuju kako se američko gospodarstvo ne oporavlja onako brzo kako su se svi nadali, što se odražava i na dionicama. Ulagači će danas pratiti i kako će se kretati euro, koji je u petak pao na novu najgoru razinu u zadnje četiri godine u odnosu na dolar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.