Austrijski predsjednik zatražio hitnu istragu Haiderovih računa

U SUSJEDNOJ Austriji i dalje ne jenjava afera oko Hypo banke, a u posljednje vrijeme uznemirili su se mnogi duhovi kada su otkriveni tajni računi bivšeg lidera Koruške Jorgea Haidera. Iako su neki tekstovi u austrijskim medijima bili opovrgnuti kada se pisalo o "Haiderovom blagu" stečenom pomoću "mita i korupcije", austrijski predsjednik Heinz Fischer zatražio je hitnu i temeljitu istragu, kao i rasvjetljavanje brojnih političkih afera. Štoviše, Fischer je žestoko kritizirao one kojima nikada nije dosta afera.

> Austrijski tjednik otkriva: Jorge Haider je bio plaćenik Sadama Husseina!

> Tužitelj opovrgnuo tvrdnje o Haiderovom računu u Lihtenštajnu

Naime, austrijski predsjednik podsjetio je kako je u posljednje vrijeme izašlo jako puno informacija o upletenosti Haidera u brojne korupcijske afere te pogotovo oko njegovih tajnih računa.

"Ne mogu ne primijetiti kako smo u posljednje vrijeme suočeni sa zbrkom izjava i činjenica, kao i s intrigama, pretpostavkama i demantijima. Nama sada treba brzo, detaljno, ozbiljno i transparentno rasvjetljavanje. To je sada izuzetno bitno", naglasio je austrijski predsjednik govoreći o Haiderovim aferama.

Eurokomisija odobrila austrijski plan, ali ne vjeruje da se banka može spasiti

Posljednji medijski napisi vezani uz Haidera govore o tome kako je Haider posjetio Irak u jeku rata 2002. godine i tada se sprijateljio sa Sadamom. U Irak je u kratkom razdoblju otputovao čak tri puta, što je predstavljao kao humanitarne misije, i redovito se sastajao s diktatorom Husseinom.

Haider je od Sadama za vrijeme posjeta Iraku dobio pet milijuna dolara kako bi promicao njegovu "istinu" u Europi! Kao izvor ove ozbiljne optužbe, austrijski tjednik Profil navodi dokumente iračkih vlasti koji datiraju iz 2008. godine, a označeni su kao vrlo tajni.

Dodajmo ovoj vijest i onu koja kaže da je unatoč dugom oklijevanju službenog Bruxellesa, Europska komisija ipak je odobrila novi financijski aranžman Austriji i to za kapitalnu injekciju Hypo Alpe-Adriji. Unatoč pozitivnoj odluci Europska komisija i dalje je mišljenja kako sumnja da se banka uopće može spasiti. Naime, Deutsche Welle navodi kako je ta u međuvremenu nacionalizirana banka i dalje je u dubokim poteškoćama.

Sporni rizični plasmani

"Tu nije samo riječ o optužbama austrijskog lista Profil o mitu preminulog koruškog političara Jörga Haidera kako je na računima u Liechtensteinu nagomilao oko 45 milijuna eura", navodi se u tekstu, već su mnogo veći problem od mita koji je tekao iz banke koja je imala ambicija biti glavnom bankom regije od Alpa do Jadrana su i dalje - nepouzdani krediti.

Prema osobnom priznanju predsjednika uprave banke Gottwalda Krenbittera bilanca banke opterećena s najmanje jednom milijardom eura rizičnih kreditnih plasmana.
 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.