Austrija i Mađarska žele pomoći Srbiji u sprječavanju dolazaka migranata

Foto: EPA

AUSTRIJA i Mađarska pripremaju konferenciju sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih granica Srbije od ilegalne migracije, priopćeno je danas nakon sastanka austrijskog kancelara Karla Nehammera i mađarskog premijera Viktora Orbana u Beču.

"Prihvatili smo prijedlog mađarskog premijera Viktora Orbana o održavanju zajedničke konferencije sa Srbijom kako bismo smanjili pritisak ilegalne migracije, a to se odnosi i na južne granice Srbije", rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer (Austrijska narodna stranka ÖVP) nakon sastanka s mađarskim premijerom u Beču.

Nehammer je ukazao na porast broja podnositelja zahtjeva za azilom u Austriji i potrebu prisne suradnje s Mađarskom i Srbijom u sprječavanju ilegalne migracije.

"Pritisak s mađarsko-srbijanske granice treba prebaciti na južne granice Srbije"

"Austrija se pored energetske, pandemijske i gospodarske krize suočava i s krizom ilegalne migracije i zato nam je važna suradnja s Mađarskom po tom pitanju", rekao je Nehammer i dodao kako je samo u prvoj polovini ove godine zabilježeno preko 31.000 zahtjeva za azilom, pri čemu većina podnositelja dolazi iz Afganistana, Sirije, Tunisa, Pakistana i Indije.

"Pritisak s mađarsko-srbijanske granice treba prebaciti na južne granice Srbije sa Sjevernom Makedonijom", rekao je mađarski premijer.

On je rekao kako je cilj zajedničke konferencije pomoći Srbiji u boljoj kontroli južne granice te kako će o tome obavijestiti i članice Europske unije.

"U prijateljske odnose spada i to da međusobno govorimo i o neugodnim stvarima"

Nehammer je kazao da je svom mađarskom kolegi iznio i stav Austrije u svezi s nedavnim izjavama Orbana koji je govorio o miješanju rasa te je zbijao šale povezujući pitanje plina i koncentracijskih logora tijekom nacionalsocijalističkog režima.

"U prijateljske odnose spada i to da međusobno govorimo i o neugodnim stvarima. Ja sam svom kolegi jasno dao do znanja da mi u Austriji najoštrije osuđujemo svaki oblik relativiziranja antisemitizma i rasizma i to zbog povijesne odgovornost Austrije koja je bila dio nacionalsocijalističkog režima", rekao je Nehammer.

Orban je rekao kako Mađarska prednjači u zakonodavstvu koje osuđuje rasizam i antisemitizam te kako se u Mađarskoj primjenjuje praksa "nulte tolerancije" naspram antisemitizma i rasizma.

Oporba i organizacije koje predstavljaju Židove u Austriji su uoči susreta Nehammera i Orbana od austrijskog kancelara zatražile da Orbanu ukaže na austrijske stavove glede Orbanovih izjava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.