Australija se bori s više od 100 požara, mnogi su izvan kontrole

Foto: EPA

AUSTRALSKI vatrogasci bore se s više od 100 požara širom dviju istočnih država, a vlasti upozoravaju da bi se ovog ljeta u dijelovima zemlje mogla očekivati sezona velikih požara.

"Ovo nikad u povijesti nismo vidjeli, vrijeme nikad nije bilo tako sklono požarima kao ovog proljeća", rekao je Andrew Sturgess, inspektor u vatrogasnoj i hitnoj službi u Queenslandu.

Požari u državi Queenslandu i Novom Južnom Walesu, mnogi izvan kontrole, uništili su najmanje 20 nekretnina, a vlasti kažu da će se broj vjerojatno povećati kad se budu mogla pregledati zahvaćena mjesta.

Zasad nema žrtava

Dosad nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, no 66-godišnji volonter vatrogasac ostao je u kritičnom stanju u bolnici nakon što je zadobio teške opekline.

U Queenslandu je izbio 71 požar, premda nijedan nije predstavljao prijetnju velikim nastanjenim mjestima.

U Novom Južnom Walesu, u čijim su dijelovima bile najteže suše u povijesti, bilo je 57 požara, a najveći je zahvatio više od 56.000 hektara zemlje.

Prognostičari ne očekuju predah od vrućine i vjetra koji pospješuju požare, a izgledi za kišu su mali.

Sturgess je rekao da se opasni uvjeti za požare u proljeće mogu smatrati predznakom ili upozorenjem na štetu koju bi u sjeveroistočnoj državi mogli izazvati u ljetnoj sezoni požara od prosinca do veljače. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.