Antu Pavelića čuvala britanska tajna služba?

PREMA riječima Guya Waltersa, autora knjige Lov na zločince, poglavnik NDH Ante Pavelić i veliki broj drugih nacističkih zločinaca iz Drugog svjetskog rata radio je za zapadne tajne službe u njihovom ratu sa Staljinom, a zauzvrat su mogli voditi normalne živote.

Prema njegovim riječima, tajna organizacija Odessa, za koju se vjerovalo da pomaže nacistima u pronalaženju novih identiteta po Južnoj Americi, nikada nije postojala, već je taj posao u najvećem broju slučajeva odrađivala engleska služba, prenosi Press.

Ipak, Walters dodaje da ne postoje direktni dokazi da su Pavelića štitili Britanci i Amerikanci, ali da je previše sumnjivo to što je Pavelić mirno živio u Italiji tri godine poslije rata. "Pretpostavljam da je Pavelić držan na ledu kako bi ga koristili u eventualnoj borbi s Titom", kaže Walters i dodaje da su mu i sami umirovljeni britanski obavještajci potvrdili da se na neki način podrazumijevalo da je Pavelić pod njihovom zaštitom.

Pavelić služio za zbacivanje komunističkog sustava?

Neposredno nakon rata su postojale neke teorije o Pavelićevom odnosu s Britancima. Prema Waltersu, i Tito je u to vrijeme sumnjao da Britanci drže Pavelića kako bi ga koristili za eventualno zbacivanje komunističkog sustava u Jugoslaviji, a čak je i Staljin optuživao Churchilla da želi Pavelića na vlasti u Jugoslaviji.

Na kraju, Walters je ipak naglasio da, Britanija, time što je štitila Pavelića, ne snosi nikakvu odgovornost za zločine koje su Pavelić i ustaše sprovodili nad Srbima i ostalim narodima. "Špijunski posao nikada nije, niti će ikada biti, pitanje morala. Poslije rata, Zapad je osjećao prijetnju od Staljina, toliku da je morao surađivati i s nacistima kako bi se borio protiv komunizma", zaključuje Walters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.