Analitičar Ogorec: Rusija bi se u ratu s NATO-om vrlo loše provela

Screenshot: HRT/HTV

Vojni analitičar Marinko Ogorec gostovao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4". Upozorio je kako bi upućivanje NATO snaga u borbena djelovanja u Ukrajini predstavljalo veliku eskalaciju te naveo kako dosadašnje poruke Zapada idu upravo u tom smjeru. 

Osvrnuo se i na termin crvene linije te na rusku doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja. "Termin crvena linija je Vladimir Putin puno dosad koristio. Koristi se uglavnom kada on smatra da je neka situacija koju sebi ne smije dopustiti i da bi u toj situaciji morao poduzeti neke drugačije mjere", rekao je.

"Zna se koje su to mjere - upotreba nuklearnog oružja. Međutim, ruska doktrina je vrlo jasna. Ona kaže da će Rusija primijeniti nuklearno oružje kada bude ugrožen njen teritorij ili opstanak. Tako da je to situacija koja je u stvari - prava crvena linija", dodao je. 

"Rusi i Ukrajinci maksimalno koriste dalekometne sustave"

Komentirao je i Putinove tvrdnje da ne želi napasti NATO. "To je razumljivo. Omjer snaga je takav da i potpuni laik vidi da bi se Rusija u ratu s NATO-om vrlo loše provela. NATO je ipak konglomerat zemalja koji ima daleko brojnije stanovništvo i operativne snage i jako puno toga što Rusija u ovom trenutku nema i teško da bi mogla dostići", uvjeren je.

"U tom segmentu bi moglo doći samo do nuklearne razmjene. Rusija ne može napasti NATO i ja sam siguran da Putin to jako dobro zna", nastavio je. Smatra kako će Ukrajina i Rusija sve više koristiti svoje dalekometne potencijale. 

"I jedna i druga zemlja sada sve više raspolažu dalekometnim sustavima i koriste ih maksimalno kako bi napadali ciljeve protivnika po dubini. To je razumljivo i faza rata u kojoj je svojevremeno bio iračko-iranski rat koji je na kraju i završio u toj fazi", napomenuo je. 

"U ratu pobjeđuje onaj s puno većom motivacijom"

"Rusija je trenutno u prednosti, demografski je jača od Ukrajine te ima jače oružane potencijale, a rat je uvijek pitanje matematike. U ratu pobjeđuje onaj koji zadrži motivaciju puno veću od protivnika", dodao je. Istaknuo je kako bi se po izjavama zapadnih vođa moglo očekivati slanje NATO trupa u Ukrajinu. 

"To bi se moglo očekivati, barem po izjavama čelnika zapadnih zemalja i NATO članica da bi se njihovi efektivi mogli uključiti u ta borbena djelovanja. To bi bila zabrinjavajuća eskalacija u ovom ratu", naveo je. 

Što se tiče Poljske i baltičkih zemalja, uvjeren je kako će one nastaviti s jačanjem svojih obrambenih potencijala. "To je njima u interesu. Sada su dobili dobar razlog da svoje obrambene potencijale pokažu na tom dijelu. Što se tiče zida, on ne ulazi u tu kategoriju. On je namijenjen za ilegalne migrante", kazao je o zidu koji se gradi prema Bjelorusiji. 

Osvrnuo se i na summit koji se organizira u Švicarskoj. Smatra kako se to ne može nazivati mirovnom konferencijom. "Možemo je zvati kako hoćemo, ali to neće biti mirovna konferencija. Ako ne pozovete jednu od ključnih zemalja koja bi tu trebala sudjelovati - tu nemate mirovne pregovore", naglasio je. 

"Zatvaranje konzularnih predstavništava je oblik diplomatske komunikacije"

"To neće biti ni skup dobrih želja. To će biti samo još jedan pokušaj Zelenskog da konsolidira svoje saveznike i dobije što mu treba. Postoji velika mogućnost da se saveznici konsolidiraju oko slanja vojnika u Ukrajinu", nastavio je. 

Jučer se šef bosanskih Srba Milorad Dodik susreo s Vladimirom Putinom, a ruski čelnik je tom prilikom najavio da će nastaviti poštivati Daytonski sporazum. "To je bilo za očekivati. Putin isto tako kalkulira što mu je u određenoj opciji i interesantno. Misli da može zadržati određenu distancu dok mu to bude trebalo", smatra Ogorec. 

Komentirao je Dodikov neuspješni pokušaj da se s Putin poljubi tri puta. "To je situacija koja se događa u takvim okolnostima. Za Dodika, ja vjerujem - neugodna", istaknuo je.

Govoreći o zatvaranju konzularnih predstavništva za Poljsku i Sloveniju u Rusiji, rekao je da se radi o "obliku diplomatskog komuniciranja". "To nije skandal, ali je jedan od oblika diplomatskog komuniciranja", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.