Amnesty International: Uhitite Georga W. Busha!

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Etiopiju, Tanzaniju i Zambiju da uhite bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha, koji će ovog mjeseca posjetiti Afriku u okviru akcije podizanja svijesti o raku u ovoj regiji.

Amnesty International i druge humanitarne organizacije tvrde da je Bush tijekom svoja dva mandata dozvoljavao i promovirao korištenje takozvane tehnike simultanog davljenja, koje se po međunarodnom pravu smatraju torturom.

"Prema međunarodnom zakonu, nema sigurnog mjesta za one koji su odgovorni za mučenja. Etiopija, Tanzanija i Zambija moraju iskoristiti ovu mogućnost da ispune svoje obaveze, kako George W. Bush više ne bi bio nekažnjiv kao do sada", kazao je visoki pravni savjetnik organizacije Matt Polard.

Brojne humanitarne organizacije tvrde kako je Bush u veljači otkazao svoj posjet Švicarskoj kako bi izbjegao pravno gonjenje zbog optužbi za torturu, javlja Reuters. S druge strane, organizatori tvrde da je njegov posjet bio otkazan zbog sigurnosnih razloga, a ne optužbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.