Američko-izraelska delegacija stigla u Maroko nakon normalizacije odnosa

Foto: EPA

AMERIČKO-izraelska delegacija stigla je u utorak u Maroko kako bi se sastala s kraljem Mohammedom VI. i razgovarala o normalizaciji odnosa. 

Posjet se odvija manje od dva tjedna nakon što se Maroko pridružio sve većem broju arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom. 

Službena marokanska novinska agencija MAP izvijestila je da je delegacija sletjela u zračnu luku u prijestolnici te države na sjeverozapadu Afrike. 

Američki dio delegacije predvodi Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, dok Izraelce predvodi izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat. 

Kushner je na konferenciji za medije kazao kako dvije strane na stolu "imaju nekoliko sporazuma koje žele zaključiti" te da se nadaju da će oni učvrstiti dugotrajni mir, prenosi agencija dpa. 

"Povijest se piše pred našim očima", dodao je Ben-Shabbat. 

Američko veleposlanstvo u Jeruzalemu objavilo je da je delegacija došla prvim izravnim letom izraelske aviokompanije El-Al u Maroko. 

Izrael je nedavno pod posredovanjem Amerike potpisao dogovor i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom. 

Većina arapskih država ranije je tvrdila da neće priznati Izrael do mirovnog sporazuma s Palestincima, no nedavni dogovori su promijenili dinamiku u regiji. 

Washington je zbog sporazuma između Izraela i Maroka pristao priznati marokanski suverenitet nad spornom regijom Zapadne Sahare. 

Kraljevina je taj teritorij preuzela 1975. nakon što se Španjolska od tamo povukla, a od tada se bori s tamošnjom frontom Polisario koju podržava Alžir. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.