Američki ministar obrane: U slučaju ruske agresije branit ćemo svoje saveznike

Foto: FAH

AMERIČKI ministar obrane Ashton Carter u Stuttgartu kazao da "NATO drži otvorena vrata za Rusiju", no da u slučaju ruske agresije neće oklijevati te da će pomoći braniti svoje saveznike.

Atlantski savez "drži otvorena vrata za Rusiju" da bi se s tom zemljom surađivalo na sigurnosnim izazovima u svijetu ukoliko Moskva odluči odustati od svojega vojnog stava, rekao je Carter na ceremoniji izmjena u zapovjedništvu europskih snaga NATO-a u Europi koje će odsad predvoditi general Curtis Scaparrotti.  

"Odluka je na Kremlju. Ne želimo Hladni rat, a još manje 'topli' rat. Ne želimo od Rusije stvoriti neprijatelja", istaknuo je šef Pentagona. "No neka vas to ne zavara jer kanimo braniti svoje saveznike i međunarodni poredak koji se temelji na pravilima, kao i svijetlu budućnost koju nam on pruža", kazao je.

Dosadašnji šef američkih vojnih snaga u Južnoj Koreji Curtis Scaparrotti zamijenit će generala Philipa Breedlovea koji je na čelu europskih trupa od 2013.

General Sciaparrotti morat će se nositi s teškim odnosima između NATO-a i Moskve, koje odnedavno karakteriziraju brojni opasni incidenti na Baltiku između ruskih i američkih vojnih brodova i zrakoplova. Incidenti su učestali nakon što su odnosi između dviju zemalja postali zategnutiji zbog sukoba na istoku Ukrajine i u Siriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.