Ministar obrane SAD-a posjetio NATO, mjere bile brutalno stroge

Foto: Hina/EPA

AMERIČKI ministar obrane Mark Esper sastao se u petak u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, što je bio njegov prvi službeni posjet inozemstvu od veljače, na putovanju obilježenom mjerama opreza protiv zaraze koronavirusom.

Dvojica dužnosnika pozirala su pred kamerama u gotovo praznoj zgradi, poštujući fizički razmak od dva metra zbog pandemije koronavirusa.

"Naše pripreme za mogući drugi val covida-19 na dobrom su putu", rekao je Stoltenberg novinarima precizirajući da su saveznici pripremili mjere za koordinaciju i financijska sredstva za to.

To je bio prvi sastanak otvoren za novinare u posljednja tri mjeseca u golemoj zgradi NATO-a.

Cilj je bio da se također nastave strateški razgovori sa saveznicima o tradicionalnim temama kao što je sukob u Afganistanu, gdje je NATO angažiran uz SAD, rekao je Stoltenberg.

No Esperov posjet Europi nije bio uobičajen, a počeo je dan prije u Britaniji.

Organizatori su poduzeli sve potrebne mjere kako bi se izbjegla zaraza koronavirusom u njegovom okruženju.

Stroge mjere 

Esper je u četvrtak ujutro sletio u malu zračnu bazu Mildenhall na jugoistoku Britanije, iz koje nije izlazio 24 sata, kao ni itko iz njegova okruženja. U zrakoplovu su svi nosili maske i pratila su ga samo dvojica novinara.

Esper je želio provjeriti stupanj pripremljenosti postrojbi nakon izolacije, kao i njihov moral, u trenutku kada je rasprava o rasnoj diskriminaciji zahvatila i oružane snage, a izazvana je smrću Afroamerikanca Georgea Floyda.

Sastanci su održani u malim skupinama i u velikim prostorijama radi zaštite zdravlja, rekao je zapovjednik baze Troy Pananon.

Esper je želio razgovarati s nekoliko vojnika bez njihovih časnika o mogućoj diskriminaciji.

Esper je u Bruxellesu ostao samo dva sata. Osim sa Stoltenbergom, razgovarao je i sa zapovjednikom snaga NATO-a za Europu, generalom Todom Woltersom, i to o najavljenom povlačenju jednog dijela američkih snaga iz Njemačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.