Američki i kineski ministri obrane sastali se u Singapuru. "Ukrstili su rogove"

Foto: EPA

Američki i kineski ministri obrane danas su se na azijskom samitu u Singapuru, na prvom sastanku licem u lice unazad dvije godine, porječkali, ali i naglasili da je nužno zadržati otvorenu komunikaciju između dviju vojski.

"Ukrstili su rogove"

Američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov kineski kolega Dong Jun susreli su se na margini azijskog obrambenog samita, poznatog kao Dijalog Shangri-La i, kako navodi, Reuters, "ukrstili rogove".

Predsjednik Filipina će kasnije danas održati govor u kojem se očekuje da će biti spomenuto osjetljivo pitanje vezano uz teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru. 

Također se kao teme nameću ratovi u Ukrajini i Gazi, napetosti u Južnom kineskom moru, dok u zraku visi i pitanje američko-kineskih odnosa.

Tijekom susreta s Dongom, Austin je izrazio zabrinutost zbog kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvana, uključujući i nakon predsjedničkih izbora na tom otoku i inauguracije predsjednika Lai Ching-tea, priopćio je general pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder.

Tajvan u fokusu

Susret je trajao 75 minuta, navodi Ryder i dodaje da je Austin ponovio da Kina ne bi smjela koristiti političku tranziciju na Tajvanu kao izliku za agresivne poteze te da je izrazio zabrinutost zbog aktivnosti kineske vojske u Tajvanskom tjesnacu.

Dong je upozorio Austina da se SAD ne miješa u kineske poslove s Tajvanom, rekao je glasnogovornik ministra obrane Wu Qian. On je također rekao da SAD svojim pristupom Tajvanu krši date obveze i šalje pogrešan signal "separatističkim snagama" na Tajvanu, uključujući i predsjedniku Laiju.

Novoizabrani predsjednik Lai je za Peking "separatist", rekao je glasnogovornik. No, i Austin i Dong su se složili da komunikaciju između oružanih snaga dvaju zemalja mora ostati otvorena.

Dijalog Shangri-La se održava svake godine u Singapuru i ovo je njegovo 21. izdanje. Traje do 2. lipnja

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.