Američki državni tajnik: Nova uredba je presudna za sigurnost SAD-a

Foto: Hina

NOVA imigracijska uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države državljanima šest muslimanskih zemalja, tekst je koji je "od životne važnosti" za sigurnost zemlje, istaknuo je u ponedjeljak američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Izvršna uredba koju je predsjednik danas potpisao, a koja štiti naciju od ulaska stranih terorista u SAD, životno je važna mjera za jačanje naše nacionalne sigurnosti. Predsjednikova službena dužnost je štititi američki narod", poručio je državni tajnik u kratkoj izjavi za novinare.

Novom zabranom nije obuhvaćen Irak

Donald Trump nastavlja sigurnosno-imigracijsku ofenzivu potpisivanjem nove izvršne uredbe kojom zabranjuje ulazak u SAD državljanima šest od sedam zemalja obuhvaćenih prvom uredbom, ali izuzima imatelje viza i "zelenih karata".

Irak više nije među zemljama čiji državljani ne smiju stupiti na američko tlo pa je iračka vlada zbog toga izrazila zadovoljstvo.

Irak je okarakteriziran kao važan saveznik

"Irak je važan saveznik u borbi protiv" skupine Islamske države, istaknuo je Tillerson odajući priznanje "odvažnim vojnicima koji se bore zajedno s muškarcima i ženama u američkoj odori".

Zahvalio je iračkom premijeru Haidaru al Abadiju te iračkoj vladi na "provedbi mjera sigurnosti" koje trebaju "spriječiti one koji imaju kriminalne i terorističke nakane da uđu u SAD".

Usto je ocijenio da se "prijetnje našoj sigurnosti neprestano mijenjaju i da je sukladno tome zdrav razum nalagao da neprekidno preispitujemo procedure za zaštitu naše zemlje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.