Američki dragovoljac: Kapetan Dragan naredio je da me likvidiraju

POSLJEDNJI put kad su se američki vojnik Colton Perry i optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan susreli, bilo je to prije 17 godina u zatvorskoj ćeliji u Hrvatskoj.

Tom je prilikom kapetan Dragan mladom Amerikancu poručio kako će uskoro biti ubijen, a njih dvojica ponovno su se susreli danas na Vrhovnom sudu New South Walesa u Australiji, prenose australski mediji.

Bio dragovoljac u Hrvatskoj vojsci i služio u Legiji stranaca

Perry je u vrijeme Domovinskog rata bio dragovoljac u redovima Hrvatske vojske, a nakon što ga je sudac upitao je li se ista osoba koja mu je prijetila likvidacijom i danas nalazi u sudnici, ovaj je prstom uperio u 54-godišnjeg Vasiljkovića, koji ga je samo hladno pogledao.

Perry je prije dolaska u Hrvatsku i dragovoljnog ulaska u Hrvatsku vojsku u borbi protiv pobunjenih Srba, služio u francuskoj Legiji stranaca pune četiri godine. Prisjetio se svoje tromjesečne torture u Sremskoj Mitrovici, nakon što je 1992. godine zarobljen od strane Srba u Brčkom u BiH.

"Znaš li ti tko sam ja?"

Vasiljković je Perryja navodno tad u ćeliji upitao: "Znaš li ti tko sam ja?", a kad mu je zbunjeni Amerikanac rekao da ne zna, ovaj je poludio pa su dvojica stražara udarila mladića u glavu.

"Tad me nazvao plaćenikom i kazao mi kako bi već odavno bio mrtav da me se on dočepao prvi. U razgovoru o mom statusu, rekao mi je kako se sprema moje strijeljanje i to mi je ostalo u pamćenju", izjavio je na sudu Perry te dodao kako još i tada primijetio australski naglasak kod Vasiljkovića.

Vasiljković se nalazi u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a uhićen je još u siječnju 2006. godine. On te optužbe poriče te je uputio i žalbu za izručenje Hrvatskoj Vrhovnom australskom sudu. Isto tako, vodi sudski proces protiv australskih medija, zbog objavljenog članka o njemu u srpnju prošle godine, u kojem ga se opisuje kao silovatelja žena i djevojčica, plaćenika i zapovjednika "voda smrti".

B.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.