Aleksandra Kolarić preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

POZNATA stručnjakinja za odnose s javnošću i članica SDP-a Aleksandra Kolarić rođena je 1966., a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je povijest i francuski jezik te magistrirala povijest. Bila je glasnogovornica u vladi Ivice Račana, a nakon toga je svoju karijeru nastavila u privatnom sektoru.

Zbog kritike Zorana Milanovića, izbačena je iz SDP-a, u koji se kasnije vratila i kandidirala za predsjednicu zagrebačke organizacije ove stranke. Kolarić je jedna od u javnosti najviše prisutnih SDP-ovki, poznata po tome da u svojim kritikama ne štedi vodstvo stranke.

Rado se odazvala Indexovom pozivu da našim čitateljima predstavi svojih pet omiljenih knjiga, a više o njenom izboru možete saznati ispod.

Hadrijanovi memoari - Marguerite Yourcenar

Hadrijana sam prvi put čitala na faksu, kao dio obavezne literature za ispit iz francuske književnosti. Od tada sam se toj knjizi vraćala još nekoliko puta. Ovaj roman pisan je iz pozicije čovjeka koji je pred vratima smrti i s te pozicije gleda na cijeli svoj protekli život. Knjiga daje čvrsto povijesno do zadnjeg detalja utemeljenu sliku jedne nestale civilizacije. Ovaj portret rimskog cara, koji svoji život pred nama ogoljuje do kraja, prikazuje ga kao jednog od nas, samo običnog čovjeka. Kroz Hadrijanovu smirenu životnu mudrost ocrtavaju se sva proturječja ljudskog života.


 
Haruki Murakami - O čemu govorim kada govorim o trčanju


Naslov ne zavarava. Knjiga zaista govori o trčanju i pripremama autora za njujorški maraton te količini discipline i upornosti koja je potrebna za takvu utrku. Čitala sam je u fazi kada sam trčala i posebno je zanimljiva svima koji trče, ili su trčali, ili razmišljaju da krenu trčati. Murakami ovom knjigom, a i svojim životom, ruši sve stereotipe o umjetniku kao boemu i otkačenom tipu, ovisnom o alkoholu i cigaretama. Povezujući pisanje i zdrav život, Murakami pokazuje svoje životne principe koji se temelje na disciplini, redu, strukturi i neodustajanju.


 
Vježbanje života - Nedjeljko Fabrio

Ovaj roman našeg nedavno preminulog književnika jedna je od rijetkih knjiga koju sam prvo gledala insceniranu u kazalištu (HNK u Zagrebu), a tek zatim čitala. Predstava mi nije oduzela kasniji čar čitanja. Fabrio u izuzetno ambicioznom romanu pred nama tka čipku povijesti života u Rijeci, a sam grad Rijeka postaje na neki način poseban lik u knjizi. Kroz slike života dviju obitelji različitog porijekla i društvenog položaja, ocrtava višedesetljetnu multikulturalnost grada. Vježbanje života oslikava vrlo plastično kako "velika povijesna događanja" nemilosrdno uništavaju ljudske živote i sudbine.



Istanbul - Orhan Pamuk

Od svih Pamukovih romana koje sam čitala, najdraža mi je ova knjiga u kojoj je glavni lik grad. Kroz grad autor piše svoj vlastiti portret, sudar tradicionalnog i modernog, Azije i Europe. Ulice njegovog grada odišu istovremeno i senzualnošću i slatkom melankolijom. Ako ste već bili u Istanbulu ili ako otputujete ondje, nemojte tražiti grad iz Pamukove knjige. Jer Pamuk, kroz sveprisutan osjećaj raspadanja, piše o gradu kojeg više nema.


 
Romani Marthe Grimes 

Teško mi je bilo izdvojiti jednu knjigu iz serije kriminalističkih romana, koju povezuje lik inspektora Scotland Jarda, Richard Jury. Nećete pogriješiti ako uzmete u ruke bilo koju knjigu iz ove serije. Jury nije osamljen u razrješavanju okrutnih zločina. Njegov Watson je amater detektiv Melrose Plant, lord koji se odrekao svoje titule. Nije tu samo Jury, već se kroz desetak knjiga provlači ekipa ekscentričnih likova, koji se okupljaju u lokalnom pubu u jednom malom selu u okolici Londona. Svaka knjiga ove serije inače nosi naziv po nekom pubu. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.