Agrokor i INA najjače tvrtke na području bivše Jugoslavije

KONZULTANTSKA tvrtka Delloitte je provela analizu među 100 kompanija u Adria regiji u kojoj su Agrokor i Ina zauzele vodeća mjesta. Na listi koja je određena prema prihodu Agrokor je s 3,83 milijardi eura prihoda lider, a u prvih deset najuspješnijih kompanija probio se i Agrokorov Konzum, koji je ostvario 1,6 milijardi eura prihoda u 2008.

Prema riječima Ivice Krešića ravnatelja Odjela za financijsko savjetovanje, "ono što zabrinjava je to što je od 30 hrvatskih kompanija među najboljih 100, polovica iz sektora roba široke potrošnje i transporta", prenosi SEEbiz.

Slovenska poduzeća ipak najbrojnija na popisu

Zanimljivo na treće je mjesto, prema prihodima od prodaje u regiji koja obuhvaća zemlje bivše Jugoslavije, nalazi se Naftna industrija Srbije dok su slovenske tvrtke Petrol i Mercator tek su na četvrtom, odnosno petom mjestu.

Na popisu 100 tvrtki, najviše je onih iz Slovenije (38 posto), slijede hrvatske tvrtke s 30 posto i srpske s 23 posto. Najveće prihode ostvaruju kompanije iz sektora potrošnje i transporta i energetike i resursa, koji ukupno nose 63 posto zastupljenosti.

Najbolja Nova ljubljanska banka

Prema sektorima, hrvatske banke zauzele su devet od 25 mjesta, a osiguravajuće kuće zauzele su 11 od ukupno 25 najuspješnijih kompanija sektora u regiji. Ipak, najjača banka u regiji je Nova ljubljanska banka, a odmah iza nje stoje hrvatske Zagrebačka, Privredna, Erste i Raiffeisen banka.

Iznosi neto dobiti hrvatskih banaka daleko su viši od dobiti u Novoj ljubljanskoj banci, koja je u državnom vlasništvu. "Moguće je da su slovenske banke bile nešto konzervativnije", smatraju u Deloittu.

Croatia Osiguranje je drugo najjače osiguravajuće društvo u regiji, ali je ono ujedno i jedini hrvatski osiguravatelj među prvih pet u sektoru.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.