Afrički slonovi ubrzano nestaju: Svake godine ih je 30 tisuća manje

Foto: 123rf

U samo sedam godina nestalo je 30 posto populacije afričkih slonova, pokazalo je upravo završeno istraživanje o brojnosti najvećih kopnenih sisavaca, Great Elephant Cenzus.

Ako se izumiranje nastavi ovim tempom, za devet godina će nestati polovica slonova u Africi.

"Istraživanje je provedeno u 18 država. Procjenjujemo da na tom području živi oko 350 tisuća slonova", rekao je dr. Mike Chase, voditelj istraživanja. "Od 2007. godine iz Afrike je nestalo 144 tisuće slonova, najviše zbog krivolova. Svake godine ih izgubimo skoro 30 tisuća."

Istraživači su slonove brojali iz zrakoplova, preletjevši oko 500 tisuća kilometara tijekom dvije godine istraživanja. Pritom nisu brojali samo žive jedinke, nego i leševe slonova. Na području sjevernog Kameruna uočeno je osam mrtvih na svakih 10 živih slonova, a s obzirom na to da je u regiji preostalo samo 148 životinja, pretpostavlja se da će s tog područja slonova uskoro nestati, piše CNN.

Najteži gubitci slonovske populacije zabilježeni su u Tanzaniji, Angoli, Mozambiku i Kamerunu. Najbrojnija preostala populacija, nekih 130 tisuća slonova, trenutno živi u Bocvani. U toj državi krivolov zbog bjelokosti još nije poprimio razmjere viđene u ostatku Afrike, ali suša koja trenutno vlada u Bocvani najgora je u posljednjih 30 godina, i mogla bi se pokazati vrlo opasnom za slonovsku populaciju.

Slaba zarada krivolovaca

Sprječavanje krivolova otežavaju propusne granice afričkih država, kao i velika količina oružja preostalog iz čestih ratova, koje kriminalci sada okreću protiv slonova. Uobičajena metoda krivolovaca je slona izrešetati metcima iz jurišne puške AK 47, nama dobro poznatog Kalašnjikova. U Angoli je zabilježena upotreba ručnih granata i minobacača, a u drugim krajevima Afrike za ubijanje slonova koriste se otrovna koplja, različite zamke i trovanje pojilišta.

Usprkos velikoj potražnji koja za slonovačom vlada na tržištima istočne Azije, krivolovci zarađuju svega nekoliko stotina dolara po ubijenom slonu. Većina novca završava u rukama posrednika koji slonovaču krijumčare iz Afrike, a najčešće su članovi dobro organiziranih bandi.

Svaki živi slon mogao bi lokalnim zajednicama donijeti oko milijun dolara prihoda, izračunala je jedna organizacija za promicanje eko turizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.