Afganistanska aktivistica: Bojim se za svoj život, ali neću zašutjeti

Screenshot: BBC

"ONO što talibani govore o pravima žena i ono što rade u praksi dvije su različite stvari. Djevojke neće moći studirati. Žene u Kandaharu će morati napustiti svoje poslove, otići kući, a na njihova mjesta će doći muški članovi obitelji", rekla je afganistanska učiteljica i aktivistica za ljudska prava Pashtana Durrani.

"Talibani žele da ih se prihvati kao legitimnu vladu u Afganistanu, no u praksi oni ili nemaju kontrolu nad svojim vojnicima ili uistinu žele legitimitet, ali se ne žele oko toga potruditi", dodala je

U razgovoru za BBC pozvala je na pojašnjenje koja su prava žena prihvatljiva za islamističku skupinu.

"Svaki put kada pričaju o pravima žena jako su nejasni"

"Svaki put kada pričaju o pravima žena jako su nejasni i neodređeni. O kakvim mi to pravima govorimo; o pravima na kretanje, o društvenim pravima, o njihovim političkim pravima, o pravu na glasanje? Jesu li sva ta prava prihvatljiva talibanima ili samo neka?" pita se Durrani.

"Također, tko će predstavljati žene u ovoj novoj vlasti, tko će pregovarati s vladom u ime žena? I zašto nema žena u vladi? Tu je i problem obrazovanja. Kada talibani kažu da će djevojčice moći ići u školu, govore li o klasičnom kurikulumu ili samo vjerskom? Oni nude vrlo zbunjujuće i nejasne izjave te nemaju nikakav konkretan plan; ili ga barem nisu predstavili. Tako da im ne bih vjerovala po pitanju prava žena", kazala je aktivistica.

Durrani je rekla kako se sada nalazi na tajnoj lokaciji i da se boji za svoj život, no da unatoč tome neće ušutjeti.

"Netko mora govoriti o ovome. Moraju shvatiti da žene neće biti ušutkane. Danas se radi o mome obrazovanju, sutra o obrazovanju moje liječnice ili moje sestre. Danas će uzeti prava meni, sutra mojoj kćeri. Tako da se moram boriti danas kako se sljedeća generacija ne bi morala suočiti sa svim tim problemima", kazala je Durrani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.