Afera Hypo: Istražitelji terete Zagorca za pronevjeru 71,5 milijuna eura

U ISTRAZI  o financijskim malverzacijama u Hypo banci, austrijski istražitelji otkrili su registrator na kojem je bilo ime Vladimira Zagorca. Prema saznanjima Novog lista u njemu je arhivirana dokumentacija o Zagorčevim projektima koje je pokrenulo šest tvrtki - Equipage, Hvar građenje, Inter-Construct, Molteh, PZ Ulaganja i Rovinj Građenje.

Radi se o tvrtkama koje se bave građevinskim poduzetništvom. U dokumentaciji se navodi kako Molteh stoji iza gradnje trgovačkog centra, dok su Equipage, Hvar građenje, Inter-Construct i Rovinj Građenje kupovali zemljišta na kojima su se trebali graditi turistički objekti.

Istraga je pokazala i kako je novac za najmanje tri Zagorčeva projekta koja je Hypo financirao uplaćen na račune u Lihtenštajnu, kao i to da su krediti odobravani bez pismenih potvrda o jamstvima. Dokumentacija otkriva i kako je Zagorec zahtjeve za kredite nosio izravno članu Uprave Güntheru Striedingeru, a ovaj bi pripremio odobrenje i ugovor. Iz dokumentacije je vidljivo i kako barem dva projekta u trenutku odobravanja kredita nisu imala projektni plan na temelju kojeg bi banka trebala dobiti financiranje.

Austrijski istražitelji stoga smatraju da su odgovorne osobe u Hypo Bank International, a pogotovo magistar Striedinger, prilikom financiranja Zagorčeve financijske jedinice počinile kazneno djelo pronevjere, te da je Hypo Zagorcu za razne građevinske projekte, od kojih neki nisu imali svu potrebnu dokumentaciju, dala kredite od 71,582.000 eura, piše Novi list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.