Afera Daimler: Mito primili partneri MORH-a i proizvođači pištolja iz HS Produkta?

USKOK privodi kraju istragu o nabavi 210 vatrogasnih vozila koji su kupljeni preko ozaljske tvrtke IM-Metal, a tvrtka Daimler je na američkom sudu potvrdila kako je preko nje uplatila 3,02 milijuna eura mita.

Mito je uplaćeno kako bi njemačka tvrtka 2003. godine dobila 85 milijuna vrijedan posao nabave vatrogasnih vozila. Jutarnji list piše kako se krug sumnjivaca za primanje mita suzio na Ivana Žabčića i Marka Vukovića. Vuković i Žabčić su 70-postotni vlasnici IM-Metala i suvlasnici karlovačke tvrtke koja proizvodi oružje HS Produkt. Ta karlovačka tvrtka je veliki poslovni partner Hrvatske vojske i policije.

Nakon obavljenog posla postali ponosni vlasnici novih S klasa

Uskok će ih, najvjerojatnije, teretiti za nezakonite radnje u vezi nabave 210 vatrogasnih vozila. Nakon što je posao bio sklopljen Žabčić i Vuković su postali ponosni vlasnici novih Mercedesovih S klasa. Karlovcem kruži priča kako su nabavu vozila uglednog njemačkog proizvođača po povlaštenim cijenama omogućili i nekim političarima te javnim osobama.

Na suđenju u SAD-u Daimler je priznao kako su od 2002. do 2008. godine podmićivali dužnosnike hrvatske Vlade te su posredstvom IM-Metala osobama u našoj zemlji isplatili 4,7 milijuna eura. Iz sjedišta Daimler Chryslera u Detroitu su velike svote stizale na račun hrvatske tvrtke IM-Metal i američkog poduzeća Biotop.

Još se ne zna koji dužnosnik je dobio novac

Hrvatska Vlada je odluku o izravnoj pogodbi i kupnji vatrogasnih vozila donijela na zatvorenoj sjednici 2003. godine. Još nije poznato tko je od dužnosnika primio novac kako bi sredio da Hrvatska kupi baš kamione njemačkog proizvođača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.